Якщо КСУ визнає указ президента незаконним, вибори не відбудуться — політичний оглядач

Якщо КСУ визнає указ президента незаконним, вибори не відбудуться — політичний оглядач

Перспективи партій в контексті дострокових парламентських виборів озвучив в ефірі Українського радіо політичний оглядач Леонід Швець.

 

Ведуча:

Христина Стець

 

Вибори 21 липня все ще можуть бути скасовані, якщо Конституційний суд винесе рішення про незаконність указу президента про розпуск парламенту, — вважає Леонід Швець.  Однак, якщо суд винесе рішення вже після того, як відбудуться вибори, то їх скасувати вже не буде можливості:

"Воля народу має найвищу юридичну силу, якщо відбудуться вибори, то відмінити їх не зможе навіть Конституційний суд. Якщо рішення КС буде прийняте до виборів, то так, виборчий процес буде зупинено, — говорить експерт. — У виборах зацікавлена партія "Слуга народу", яка зараз може сформувати більшість, "Європейська солідарність" Петра Порошенка, яка до осені може понести значні втрати, і "Батьківщина", та колишній Опоблок. Не зацікавлені в виборах у стислі терміни маленькі гравці. Якщо Конституційний суд буде виходити з цих політичних міркувань, він трошечки затягне це рішення і прийме його після виборів. Але якщо навіть за день виборів буде рішення, то вибори не відбудуться", — резюмує політичний оглядач.  

На дострокових виборах у парламент у найбільш виграшній позиції будуть нові партії і нові люди, — переконаний Леонід Швець.

Цю думку підтверджує підтримка партії "Слуга народу", яку демонструє соціологія. Вчора партія представила свого голову — це Дмитро Разумков. Головою виборчого штабу став Олександр Корнієнко, який одразу ж на брифінгу зазначив про те, що партія має амбіції сформувати в парламенті однопартійну більшість.

"Зрозуміла логіка — один президент, його парламентська більшість і його уряд. Ми бачили таку практику при президенті Порошенку, просто та коаліція яка біла умовно президентська — це була така ілюзія, але коли треба було прийняти рішеня з Банкової, то вони приймалися. Значно гіршою є ситуація, коли уряд і президент знаходяться в конфлікті, як було за часів Ющенка. Небезпеки криють в урядванні якщо у нас абсолютна більшість, немає опозиції і громадськість неактивна, це дає змогу тим хто править, проявляти волюнтаризм і приймати рішення на власний розсуд", — застерігає Леонід Швець.

 

Соціологи ж прогнозують новій партії до 40% підтримки на виборах.

Леонід Швець вбачає у такій підтримці тенденцію:

"Вибори, тобто не політика на тлі політиків, означає "всі набридли, хочемо інших", тому ми бачимо і підтримку нових політичних сил Святослава Вакарчука та Ігоря Смешка. Тенденція на цих швидкоплинних виборах — старі сили будуть втрачати бали, молоді — набирати. Втрачає позиції партія Гриценка, яку виборці вже схильні відносити до старих, скоріше за все ми не побачимо в новому парламенті Радикальної партії Олега Ляшка", — говорить експерт.

Він застерігає, що наспіх підготовлені вибори не можуть відображати чітку картину політичних вподобань виборців:

"Політичні сили непідготовлені. І та ж партія Вакарчука, на яку так довго чекали, вона не встигає "опіритися", набрати людей, як власне і "Слуга народу". Тобто, в цьому парламенті буде представлена неточна картина".

Нагадаємо, 24 травня розпочалась виборча кампанія до Верховної Ради України. Відповідно до закону ''Про вибори народних депутатів'' виборча парламентська кампанія починається на наступний день після оприлюднення указу президента про розпуск Верховної Ради. Дострокові парламентські вибори відбудуться 21 липня.

Слухайте програму повністю за посиланням.

Фото: Конституційний суд