При запуску ринку електроенергії ціни для кінцевих споживачів зростуть — експерт

При запуску ринку електроенергії ціни для кінцевих споживачів зростуть — експерт

Експерт з енергетичних питань Іван Надєїн розповів в ефірі Українського радіо про перспективи запровадження енергетичного ринку в Україні.

Ведучий:

Богдан Буткевич

Кабмін схвалив усі ключові документи для запуску ринку електроенергії з 1 липня. Експерт розповідає, що реформування ринку електроенергії однозначно необхідне.

Однак він припускає, що запуск ринку перенесуть, оскільки є певна неготовність до виходу в ринок, для кінцевих споживачів при виході на ринок ціни все одно будуть зростати.

"У нас сьогодні ціни на електрику для населення нижчі, ніж у росіян, у нас є дисбаланс, що промисловість скоро буде мати майже в два рази більшу вартість енергії, ніж населення. Але в усіх європейських країнах рівно навпаки ситуація. І, наприклад, споживач, купуючи будь-який товар у магазині, все одно заплатить цю велику за енергію, яка сьогодні закладена в ціну будь-якого товару. Наші виробники не можуть бути конкурентоздатними на європейському ринку, оскільки в деяких країнах ціна на енергію для виробництва нижча ніж в Україні", — говорить Іван Надєїн.

Експерт наполягає, що електроенергію не можна робити соціально чутливим продуктом:

"Енергетика не може забезпечувати соціальну політику, цим має займатися міністерство соціальної політики. Хто не має коштів заплатити — приходь, доводь, тобі монетизовану субсидію дають, як в цивілізованих країнах".

13 квітня 2017 року Верховна Рада України схвалила закон України "Про ринок електричної енергії". Метою нового ринку електричної енергії є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії. Законом передбачені різні механізми купівлі-продажу електричної енергії – двосторонні договори, ринок "на добу наперед" та внутрішньодобовий ринок. Передбачений також балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг.

Слухайте цей блок програми "Сьогодні. Вдень" у запису.
 
Фото: УНІАН