У Києві триває виставка українських весільних строїв та традиційних віночків

У Києві триває виставка українських весільних строїв та традиційних віночків

Про виставку, на якій можна ознаймоитися з традиціями українського весілля, в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла художниця Оксана Ягодка.

Ведуча:

Наталія Тищенко

"Весільна Україна" – таку назву має мистецький проект, який презентували творчий дует етнофлористки Світлани Вавілової та художниці Оксани Ягодки. Мисткині вирішили відтворити та осучаснити українські обряди, звичаї і традиції.

Відкриває виставку інсталяція "Весільний стіл" з короваєм, традиційно випеченим в печі, з обрядовим весільним хлібом, шишками та калачами, щедро прикрашеними барвінком та калиною. Чільне місце експозиції займає весільне дерево, те, що називають "гільцем", яке символізує продовження роду та створення нової родини.

Тільки осмисливши минуле і пізнавши витоки своєї культури та історії можна чіткіше зрозуміти сьогодення і уявити майбутнє, вважає художниця Оксана Ягодка.

"Ця виставка покликана на те, щоб цю народну українську весільну традицію найкраще втілити в життя. Уся традиція шлюбу покликана на те, щоб молоді люди ставилися до цього з серйозністю", – переконана художниця.

На виставці "Весільна Україна" в арт-просторі "Дерево життя" представлені роботи декоративно-прикладного напрямку.

"Буде представлено живопис, весільні строї з різних українських регіонів, авторські вінки і намиста. Будуть і реконструкції, і репліки, і сучасна стилізація, – ділиться Оксана Ягодка. – Усі весільні віночки виготовлені вручну, у народній традиції. Ми багато досліджували для того, щоб максимально зрозуміти цю технологію".

Усі відвідувачі виставки зможуть завітати до фотозони, де можна буде сфотографуватися у весільних віночках, з українськими прикрасами та у відповідному одязі.

Виставковий проект "Весільна Україна" триватиме в арт-просторі "Дерево життя" на території аутлет-містечка "Мануфактура" до 7 липня.

Фото Фейсбук