П'ять засобів захисту від алергії на тополиний пух і цвітіння трав від алерголога

П'ять засобів захисту від алергії на тополиний пух і цвітіння трав від алерголога

Поширений травневий алерген — тополиний пух насправді алергеном не є. Про це в ефірі програми "Ранковий формат" розповіла лікар-алерголог Ольга Наумова.

 

Ведучі:

Владислав Красніцький

Тетяна Дем'яненко

 

"Пух — це насіння тополі, і алергеном не є, він сприяє перенесенню пилку квітів і трав, які зараз цвітуть, і є подразником, тому навіть ті люди, які не страждають алергічним ринітом чи коньюктивітом, теж страждають від пуху", — пояснює лікарка.

Є люди, які страждають від весняного цвітіння взагалі, і складно сказати, що саме викликає алергію. Але на даний момент цвітуть лише лугові та газонні трави, нещодавно закінчився період цвітіння дерев. Тож у травні, за словами Ольги Наумової,  алергія саме у тих пацієнтів, які страждають на алергію на пилок трав, і пух тут ні до чого, він лише переносник.

Лікарка пропонує 5 видів захисту від такої неприємності:

"Основний засіб захисту — окуляри, які захищають очі від пуху.

Маски — теоретично так, у Китаї, в Японії більшість людей ходять в масках, щоб захиститися від шкідливого впливу довкілля, але я не думаю, що наші громадяни носитимуть маски.

Вмикати кондиціонер — корисніше, тому що особливо зранку краще не провітрювати приміщення, оскільки зранку найбільш активно літає пух, а кондиціонер фільтрує повітря і не дає можливості проникнути пилку.

Часте умивання, миття рук, прийняття душу, щоб змити пилок з тіла та волосся. Інакше пилок буде на подушці і упродовж ночі пацієнти дихають пиком і зранку встають знову з закладеним носом", — дає поради алергологиня.

Особливо лікарка зауважує, що не слід займатися самолікуванням, адже поширеними є випадки, коли до лікаря-алерголога пацієнти звертаються занадто пізно, коли до хвороби слід вживати більш тяжчих засобів лікування.

Слухайте цей блок "Ранкового формату" за посиланням.