Українську письменницю Галину Шиян нагородили європейською літературною премією

Українську письменницю Галину Шиян нагородили європейською літературною премією

Українська письменниця Галина Шиян здобула літературну премію Європейського Союзу за свій роман "За спиною".

 

Ведучі:

Дмитро Бєлобров

Вікторія Єрмолаєва

 

Галина Шиян зазначає, що особливість книги в тому, що вона про жінок, які лишилися в тилу. Книга розповідає про молоду українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Через війну героїня переоцінить власні цінності.

"Більше зазвичай описуються героїчні вчинки військових, волонтерок, а мені було важливо дати голос жінкам, які в тилу. Не завжди вони можуть легко прийняти суспільний тиск, як вони мають поводитися, одягнути на себе певне поведінкове кліше", — говорить літераторка.

Це перша нагорода такого рівня у авторки, і вона визнає, що тепер вважає себе справжньою письменницею. Та те, якою буде наступна книга, поки сказати важко.

Роман такого формату і розміру займає два-три роки, і поки що над майбутніми письменниця не задумувалася.

Окрім матеріальної винагороди, 5 тис. євро, книгу буде підтримано програмою "Креативна Європа", яка передбачає переклад та промоцію книги країнами Європи.

"Для мене ця частина нагороди навіть важливіша, ніж матеріальна, оскільки мені дуже важливо, щоб  книга була перекладена іншими мовами. Я намагалася постійно пистаи так, щоб ці реалії були певним поясненням для іноземців, як цю книжку перекладуть".

Автори номінувалися кожен від своєї країни — 14 переможців від 14 країн, які не конкурують між собою. При відборі учасника від України конкуренти все ж були:

"У мене були дуже потужні конкуренти. Це була Вікторія Амеліна з романом "Дім для дома", який я читала давно вже і який мені дуже подобається, і Маркіян Камиш з книжкою "Чормет", — розповіла письменниця.

Книга, за словами авторки, доволі динамічна і з неї міг би вийти гарний сценарій до фільму.

Нагадаємо, цього року Україна вперше долучилась до літературної премії Європейського Союзу.

Слухайте програму та розмову з письменницею за посиланням.

Фото: Твоє Місто