Надмір сонця може нашкодити навіть у травні — дерматолог

Надмір сонця може нашкодити навіть у травні — дерматолог

Лікарка-дерматологиня Світлана Дячук розповіла в ефірі Українського радіо про користь та шкоду сонячного проміння, та про те, чому і як варто остерігатися від спеки.

 

Ведучі:

Дмитро Бєлобров

Вікторія Єрмолаєва

 

Попри те, що у травні сонце здається ще не таким пекучим, лікарка радить поводитися з ним обережно, адже тривале перебування на сонці, в будь-якому разі, може нанести вам шкоду.

"Через те, що сонячна активність протягом дня змінюється, навіть коли надворі похмуро, можна отримати сонячні опіки. Обгоріти ми можемо не тільки на морському пляжі, але й тоді, коли ми цілий день гуляємо в парку, чи перебуваємо на озері. Треба бути дуже уважними, якщо ви багато часу проводите на вулиці", — говорить Світлана Дячук.

Вона пояснює, що шкода від сонця у травні не стільки через проміння, скільки через те, що наша шкіра ще ослаблена після зими.

"Наші меланоцити ще не прокинулися, це такі спеціальні клітини, які не реагують на ультрафіолет і виробляють захист. Тобто, наша шкіра неготова, і якщо одразу потрапити на сонце — можуть виникати різні реації", — застерігає лікарка.

Головна порада на даний період часу — вживати додаткових методів захисту від сонця. якщо ви на відпочинку, особливо, якщо їдете південіше. Захист — це і крем, і одяг, і сонцезахисні окуляри. Корисну засмагу фахівчиня радить отримувати зранку, якщо вийдете на пляж опівдні, то потрібно бути в тіні і використовувати сонцезахисні креми.

Більше порад про вибір сонцезахисного крему слухайте в запису за посиланням.