"Культура – це опозиція здорової людини": дискусія про культуру в медіа

"Культура – це опозиція здорової людини": дискусія про культуру в медіа

Навіщо культура в засобах масової інформації та як її висвітлювати – про це в прямій трансляції "Говорить Київ" з Книжкового Арсеналу дискутували Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер UA:Культура, Євгенія Нестерович, координаторка Чеського центру у Львові, незалежна журналістка, Валентина Клименко, голова відділу зв’язків з громадськістю Національного художнього музею України.

Ведуча:

Ірина Славінська

Ірина Славінська: Дорогою сюди я читала новини. Ми живемо в час, коли новин дуже багато, їх десятки кожного дня. Виникає питання: навіщо у такій ситуації, зокрема в ситуації, коли є багато гарячих політичних новин, культура в медіа в принципі?

Лук’ян Галкін. Фото Фейсбук

Лук’ян Галкін: – Я думаю, культура потрібна. Я мав розмову з літературознавицею Богданою Романцовою, і упродовж розмови ми вивели таку дефініцію, що культура потрібна, аби трохи "заземлитися". І не в тому сенсі, щоб повернутися до реалій, а навпаки: твердо стояти на своєму і розуміти, з якого ґрунту ти ростеш.

Для мене культура зараз – це такий актуальний засіб дати найбільш точну особисту дефініцію подіям, які відбуваються. Ми знаємо, що незалежних медіа у нашій країні значно менше, ніж хотілося б, і ми знаємо, що, на жаль, не всі українці отримують інформацію з незалежних джерел. Коли ми дивимось на якусь інформацію, ми зазвичай наштовхуємося на те, що вона вже забарвлена на чиюсь користь та інтерпретацію. Коли ця новина проходить особисту інтерпретацію, хочемо ми того чи ні, вмикається культурний пласт.

Коли ми, наприклад, дивимось на події і згадуємо слово "антиутопія", ми розуміємо, що у цього слова є лише одна-єдина конотація, і можливість розвитку подій у цьому мовному жанрі у нас теж не дуже великий. Це, можливо, сумний висновок, але це той висновок, який виводить з фрустрації.

Євгенія Нестерович. Фото Фейсбук

Євгенія Нестерович:– Я думаю, культура створює контекст, в якому значно легше ці новини інтерпретувати і сприймати, аби вони не були відірвані якимись шокуючими вибухами. Це по-перше.

По-друге, немає нічого поганого в тому, аби новини зі сфери культури, в яку потрапляють також новини зі сфери розваг і умовного шоу-бізнесу, відволікали людину чи давали їй можливість перемкнути свою увагу.

З іншого боку, якщо говорити про аналітику, наприклад, культурну, яка мені близька як жанр – мені здається, вона допомагає контекстуалізувати усе те, що відбувається, подивитися на якусь трохи ширшу картинку, а не сприймати це як розрізнений набір шокуючих фактів, які тебе просто нервують і виводять з рівноваги.

Також культура – це все-таки більше про цінності. Коли ми говоримо про непевні часи, про часи змін – це важливо наголошувати, пам’ятати, якимось чином підкреслювати і давати можливість аудиторії асоціюватися з цими цінностями, ідентифікуватися з ними

Валентина Клименко. Фото Фейсбук

Валентина Клименко: – Мені здається, що культура – це опозиція здорової людини. Сьогодні у сучасному мистецтві багато роздумів на тему пост-правди, фейків, інформаційних та політичних маніпуляцій.

Культура може бути тим ґрунтом, вгризаючись в який ти можеш привести свою голову до порядку і розрізняти їх. Тим більше, що культура не тільки надає логічні відповіді на те, що пропонує наше раціо – це ще й емоційна, сердечна частина.

Слухайте більше в ефірі Радіо Культура!