За Хомчака має продовжитись інтеграція ЗСУ до НАТО — Гусєв

За Хомчака має продовжитись інтеграція ЗСУ до НАТО — Гусєв

За нового начальника Генерального штабу-Головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака буде продовжуватись інтеграція ЗСУ до НАТО, вважає заступник міністра оборони України у 2015-2016 років Юрій Гусєв. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку", прокоментувавши, як зміниться військова політика в Україні та наскільки важливою є підтримка ЗСУ Сполученими Штатами Америки.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Генерал-лейтенант Руслан Хомчак — це кадровий офіцер, людина, яка все своє життя присвятила службі у ЗСУ, яка останні три роки керувала генеральною інспекцією міністерства оборони України", — зазначив Юрій Гусєв.

Гусєв висловив думку, що призначення Хомчака відбулось за поданням міністра оборони, тому інтеграція Збройних сил до НАТО буде вже продовжуватись за його роботи.

"Призначення відбулось за поданням міністра оборони. На мій погляд, це означає лише те, що подальша інтеграція Збройних сил до НАТО, впровадження стандартів НАТО, реалізація таких прийнятих рішень, як стратегічний оборонний бюлетень, буде продовжуватись вже з новим начальником Генерального штабу-Головнокомандувачем Збройних сил", — сказав він.

Щодо власної оцінки Руслана Хомчака, заступник екс-міністра оборони зауважив, що зможе її надати після рішень, які будуть приймати у Генштабі.

"Особисто я спілкувався з генералом Хомчаком всього кілька разів на нарадах у 2015 році. Моє особисто враження я зможу сказати вже після того, як будуть прийматись відповідні рішення на рівні Генерального штабу щодо розвитку Збройних сил", — прокоментував Гусєв.

Гусєв також додав, що у подальшому посади начальник Генерального штабу та Головнокомандувач ЗСУ мають бути розділені.

"Генерал Хомчак був призначений начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних сил України, тобто на стару посаду. Верховним головнокомандувачем у нас є президент України, який вибирається народом на відкритих виборах, а людиною, яка приймає ті чи інші військові рішення у Збройних силах є Головнокомандувач Збройних сил. У стратегічних документах передбачено розділення цих посад, тому що начальник Генерального штабу — це людина, яка буде опікуватись Генеральним штабом, а Головнокомандувач — це людина, яка буде опікуватися тим, яким чином відбуваються навчання, злагодження, застосування Збройних сил та інші питання в українській армії", — прокоментував він.

На фото — Руслан Хомчак та Володимир Зеленський, прес-служба президента

Крім того, Юрій Гусєв зауважив, що справою іловайської трагедії має замчатись безпосередньо військова прокуратура.

"Генерал Хомчак останні 3 роки, після Іловайської трагедії, яка відбулась у 2014 році, очолював генеральну інспекцію міністерства оборони. І це висока посада, яка здійснює контроль над тим, яким чином відбуваються заходи з реформування, використання коштів у ЗСУ. Я спілкувався з комбатом батальйону "Миротворець" Андрієм Тетеруком, який сказав, що Хомчак повів себе дуже гідно, дуже по-офіцерськи, який приймав правильні рішення у тій дуже складній ситуації. а з приводу того, хто винен у Іловайській трагедії, то це питання до військової прокуратури. Я переконаний у тому, що суспільство має знати про те, що і чому відбулось в Іловайську", — сказав він.

Він висловив думку, що "військова прокуратура буде працювати і далі. Збройні сили розвиваються, і, безмовно, має бути орган, який здійснює відповідні заходи щодо розслідувань у Збройних силах тих правопорушень, які відбуваються. Також необхідно трансформувати військову службу правопорядку у військову поліцію. Відповідні законопроекти з цього приводу вже давно розроблені. це ще одні кроки до того, що українська армія ставала більш натівською".

Юрій Гусєв також наголосив, що підтримка ЗСУ Сполученими Штатами Америки є дуже важливою і означає подальше реформування, розвиток та зміцнення обороноздатності українських збройних сил.

"У лютому цього року уряд Сполучених Штатів  збільшив військову підтримку України майже на 450 мільйонів доларів. Загальна підтримка з боку США у цьому році складає майже 700 мільйонів. Це важлива підтримка, яка, насамперед, спрямована на реформування ЗСУ: на навчання, на те, щоб натівські інструктори працювали з українськими військовими, на покращення військової логістики, на покращення оснащення у ЗСУ. Тому сигнал США про те, що у майбутньому така підтримка буде збільшуватись говорить лише про те, що Сполучені Штати — наш стратегічний партнер, який підтримує Україну. Для нас ця підтримка означає подальше реформування, розвиток та зміцнення обороноздатності", — сказав він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 21 травня призначив  Руслана Хомчака начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних сил України.

Прослухати повну версію.

На фото — Юрій Гусєв