Три причини їсти суп частіше – поради гастроентеролога

Три причини їсти суп частіше – поради гастроентеролога

Чи варто їсти суп щодня та як перші страви впливають на організм, в ефірі програми "Без стереотипів"розповів доктор медичних наук, професор, хірург-гастроентеролог Павло Іванчов.

Ведуча:

Ірина Коваль

Існують народи, наприклад, німці чи американці, які майже не вживають перші страви. Бульйон вони їдять хіба що тоді, коли потрапляють до лікарні. І таких людей у світі багато.

Нам же з дитинства вбивали у голову: щодня треба їсти суп, інакше будете хворіти, і захворювання шлунку вам забезпечені.

Гастроентеролог Павло Іванчов стверджує, що в принципі історія про те, що без перших страв у щоденному раціоні у людини сформується виразка шлунку – це більше міф. Втім, зазначає лікар, їсти суп – це дуже правильна позиція, з декількох причин.

1. Перші страви нормалізують роботу органів травлення.

"Тепла рідка їжа нормалізує моторну функцію шлунка та 12-палої кишки, вона нормалізує правильне виділення травних шлункових ферментів", – розповів лікар.

2. Перші страви забезпечують відтік жовчі.

"Надходження теплої їжі у 12-палу кишку сприяє правильному відтоку жовчі і забезпеченню другої фази, дуоденального травлення і безпосередньо елімінації жирів. Участь у цьому процесі бере саме жовч", – пояснює Павло Іванчов.

3. Перші страви обмежують вплив соляної кислоти на шлунок.

"Тепла їжі забирає надлишкову, можливо, згубну дію соляної кислоти, яка виробляється у шлунку. Також вона має обволокуючу дію на слизову оболонку шлунку. Тому їсти рідку їжу – це корисно, і це забезпечує правильну фізіологію травлення", – підсумував гастроентеролог.

Таким чином, їсти перші страви – корисно. Але це зовсім не означає, що відмова від них загрожує захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Найголовніше – це збалансоване харчування і відмова від копченої, гострої, жирної та неправильної їжі.

Раніше лікар розповів, якою є денна норма солі без шкоди для здоров’я.

Фото pixabay.com