Конончук: присутність іноземних делегацій на інавгурації — це акт визнання легітимності української влади

Конончук: присутність іноземних делегацій на інавгурації — це акт визнання легітимності української влади

Присутність іноземних делегацій на інавгурації Президента України Володимира Зеленського — це акт символічного визнання того, що вибори в Україні пройшли чесно і що нова влада має легітимну основу під своєю подальшою діяльністю, зауважує виконавчий директор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Присутність міжнародних гостей на церемоніях інавгурації говорить, перш за все, про визнавання тих виборів, які відбулися, легітимними і про визнання нової особи на посаді президента як людини, яка уповноважена діяти від імені українського народу і виступати гарантом дотримання Конституції з того моменту, як вона складає присягу на вірність українському народові. Тобто присутність іноземних делегацій — це акт символічного визнання того, що вибори пройшли чесно і що нова влада має легітимну основу під своєю подальшою діяльністю", — зазначила Світлана Конончук.

Зважаючи на список порційних міжнародних гостей церемонії інавгурації, Конончук зауважує, що на державному рівні представлені керівники пострадянських країн, а країни Заходу наразі ще придивляються до новообраного президента.

"Якщо ми подивимось на потенційних гостей церемонії, то на державному рівні представлені переважно керівники пострадянських країн, а країни Заходу представлені або заступниками керівників, або урядовцями. І в цьому є певний знак того, що Захід ще придивляється до новообраного президента. Для того, аби Зеленський отримав визнання керівників західних країн на найвищому рівні, йому та його команді потрібно буде засвідчити те, що він вартий таких зустрічей", — сказала вона.

Сьогодні, 20 травня, о 10.00 у Верховній Раді відбудеться інавгурація новообраного Президента України Володимира Зеленського.

Відповідно до повідомлення прес-служби Зеленського, після складання присяги Володимиром Зеленським заплановано вітання президентом України та першою леді, Оленою Зеленською, глав іноземних делегацій у Маріїнському палаці. 

Українське радіо транслюватиме заходи з інавгурації Президента України, яка відбудеться в понеділок, 20 травня у приміщенні Верховної Ради та Маріїнському палаці.

Раніше повідомлялось, що 15 травня Верховна Рада затвердила дату інавгурації Володимира Зеленського. 16 травня Петро Порошенко підписав указ про підготовку до інавгурації нового президента.

Нагадаємо, 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила результати повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів президента України. Новобраним президентом України став Володимир Зеленський, за якого проголосували 73,22% виборців (13 541 528 голосів).

Прослухати повну версію.

На фото — Маріїнський палац, який представляє Україну на міжнародному рівні як державна резиденція, discoverukraine.com.ua