Кернес бореться з наметом, щоб повернутися у політичний порядок денний — політолог

Кернес бореться з наметом, щоб повернутися у політичний порядок денний — політолог

Ситуація довкола ймовірного знесення волонтерського намету у центрі Харкова перейшла на судовий рівень, втім, поки — безрезультатно. У Харківській редакції Українського радіо ситуацію обговорювали політолог, кандидат політичних наук Антон Аксентьєв та правозахисник Михайло Лебедь.

 

Ведучі:

Володимир Носков (Харків)

Роман Коляда (Київ)

 

В Харківському окружному адміністративному суді сьогодні відбулася перша спроба розглянути позов міської ради про обмеження права на мирне зібрання на Майдані Свободи. Міська влада через суд планує прибрати з центру міста волонтерський намет "Все для перемоги". Одразу ж представник відповідача, а ним є правозахисник Михайло Лебедь, заявив про відвід судді Владислава Єгопенка, обгрунтувавши це тим, що суддя в минулому був депутатом і членом "Партії регіонів". Суд розглядатиме клопотання, та призначить нового суддю за системою автоматичного розподілу. Вочевидь, друга спроба провести засідання відбудеться в понеділок.

Позов подала Харківська міська рада. Михайло Лебедь пов’язує ситуацію з політикою:

"Харків чекає "санта-барбара"  під назвою "свобода мирних зібрань" ще мінімум декілька тижнів. Передумови для цієї ситуації — політичні. Ставки пов’язані з парламентськими виборами, які будуть незабаром, і у яких вочевидь, хоче взяти участь наш мер, і таким чином розхитує електорат. Справжня суть справи не просто прибрати намет — Геннадій Кернес захотів, щоб там намету не було, бо це йому вигідно. Насправді не суд головне, а те, щоб люди могли фізично відстояти намет".

Судовому позову передувала петиція, зареєстрована на сайті міської ради, у якій йдеться про необхідність прибрати намет і повернути одному з проспектів назву імені маршала Жукова. Перед цим про необхідність створення такої петиції наголошував сам міський голова Геннадій Кернес.

"Кернес намагається повернутися у порядок денний, тому останніх півроку люди в Харкові жили порядком денним всеукраїнського масштабу. Коли ми зараз проводимо соціологічні дослідження, то респонденти питають: "А хто там іде від Зеленського?". Тож Кернесу потрібно якось себе актуалізувати, мобілізувати свій електорат, і певною мірою розколоти суспільство навколо якогось гуманітарного елементу — контрмайданний. промайданний, розуміючи, що у Харкові десь 65% людей не підтримують декомунізацію. Це суто цинічні політичні технології", — вважає Антон Аксентьєв.

Намет "Все для перемоги" на площі Свободи встановили після подій на Майдані і початку бойових дій на Сході України за ініціативою волонтерів, учасників Харківського Євромайдану і бійців АТО. Біля намету у різний час проводили патріотичні акції, там можна побачити муляжі військових знарядь, і там збирали допомогу для бійців.

Під час засідання комісії міської ради, прозвучало, що намет заважає комунальникам, заважає ремонтувати тепломережі і т.д. Як мінімум, намет пропонують перенести на іншу площу.

Прослухати програму повністю можна за посиланням.

Фото: Mediaport