У Львівській області знищено історичну пам’ятку початку ХХ сторіччя

У Львівській області знищено історичну пам’ятку початку ХХ сторіччя

Історичні розписи художників Модеста Сосенка і Юліана Буцманюка знищили на Львівщині. У церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському під час ремонту позбивали усі автентичні розписи. Церква є пам’яткою архітектури місцевого значення, і проводити будівельні роботи в ній можна лише під наглядом відповідних органів. Детальніше в ефірі "РанокПРО" розповів Андрій Салюк, голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Андрій Салюк наголосив: розписи не пошкоджено, а просто знищено, а від інтерєєру залишилися самі лише голі стіни.

"Слово "пошкоджено" тут абсолютно не підходить. Треба казати "цілковито знищено". Всі штукатурки повністю усього інтер’єру, усієї церкви збито повністю до самої стіни, до мурування. Тобто знищено тотально все. І оці купи каміння – це наша культурна спадщина, з розписами Буцманюка і Сосенка", – розповів Андрій Салюк.

Він стверджує: жодної можливості для реставрації розписів не залишилося.

"Вбили пам’ятку, вона мертва. Її немає. Це важко, але це треба усвідомити, що знищили вщент", – переконаний експерт.

Фото комісії

Андрій Салюк розповів, що рішення про проведення ремонтних робіт у храмі, який є пам’яткою місцевого значення, прийняв отець Андрій Петришин – настоятель храму.

"Інформація підтвердилася, що такі наміри є, тому в понеділок виїхала комісія в складі двох професійних художників-реставраторів, мистецтвознавця, юриста відділу охорони культурної спадщини ОДА, і ми поїхали, щоби все це обговорити. Це було як горохом об стінку. Тобто отець прийняв рішення, що він це буде збивати, і ви йому оцього всього не розказуйте, він сам знає, що треба робити, – поділився Андрій Салюк. –На всі пояснення про те, що ці розписи мають цінність, вони надзвичайно важливі для культури України та цілого світу, він сказав, що він сам знає, що там нічого цінного немає".

Фото до і після "ремонтних робіт"

Наступного дня приїхала комісія від обласної адміністрації, щоб вручити отцю Андрію Петришину припис про те, що проводити ремонтні роботи в храмі не можна, але він відмовився його брати. Тому припис було вручено селищному голові.

"Тобто було попереджено, було вказано, що це є цінне і робити такого не можна. Отець, як сумновідомий біблійний діяч, "вмив руки" і просто виїхав на той день з села. Близько 100 людей на риштуваннях за день збили усю штукатурку, і приблизно така ж кількість людей тачками вивозили це все з церкви", – розповів Андрій Салюк.

Інтер'єр церкви до ремонту

Він додав, що юристи зараз готують позов з цього питання. Втім, історична пам’ятка початку ХХ століття втрачена назавжди.

Раніше в Києві на вулиці Інститутській було пошкоджено місця злочинів проти Небесної сотні.

Фото Радіо Свобода та depo.ua