"Ця акція вже не про Катю, а про ситуацію з правоохоронними органами в цілому" – активіст

"Ця акція вже не про Катю, а про ситуацію з правоохоронними органами в цілому" – активіст

"Хто замовив Катю Гандзюк?" Цієї суботи понад 40 українських міст, а також міста за кордоном одночасно запитуватимуть про це у влади. Організатори закликають усіх небайдужих українців 18 травня о 12:00 вийти на площі своїх міст і адресувати запитання до СБУ і ГПУ, які вже 9 місяців ведуть розслідування, а також – до новообраного президента та його майбутньої адміністрації. Детальніше про акцію в ефірі "РанокПРО"розповів Роман Сініцин, волонтер і учасник спільноти "Хто замовив Катерину Гандзюк?"

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Роман Сініцин розповів, що певною мірою акція "Хто замовив Катю Гадзюк?" вже не тільки про Катю. Це підтверджує й те, що до ініціативи, розпочатої друзями й знайомими Катерини Гандзюк долучається все більше людей в Україні і в усьому світі.

"Як би це цинічно не звучало, ця акція вже не про Катю, а про стан справ в Україні з правоохоронною системою і справедливістю. У людей є величезний запит на справедливість. Якщо молоду дівчину обливають кислотою і за це ніхто не сідає, хоча всі прекрасно знають, хто це зробив, є достатньо доказів і навіть замовник далі перебуває на волі… Я кажу про Мангера. Йому пред’явлені обвинувачення", – пояснив Роман Сініцин.

Активіст додав, що вони досліджували закордонну судову практику в подібних випадках, і у жодній європейській країні немає такого прецеденту, щоб людина, яка підозрюється у замовленні вбивства групою осіб за гроші, виходила під заставу.

"Це нонсенс. Такі люди сидять у в’язниці і отримують реальні великі терміни. А у нас – бачите як, – ділиться Роман Сініцин. – Тому ми будемо задавати це питання аж поки не дійдемо до фінальної точки. Фінальна точка – це троє людей за гратами: Мангер, Гордєєв і Рищук.  Це не якісь високопоставлені політики, це так звані місцеві еліти. Але у них є ресурси, у них є гроші. Тому справа максимально заминається. Не так давно була перекваліфікована стаття з умисного вбивства та тяжкі тілесні, хоча усі прекрасно розуміють, що таке літр кислоти".

Спершу планувалося, що ця акція охопить усього 8 міст, але згодом до активістів почали звертатися люди з пропозиціями організувати акцію у своїх населених пунктах.

"Вчора написали люди з Нью-Йорка, з діаспори, що вони хочуть провести акцію. Я думаю, що українських міст буде вже 45, і закордонних – близько 10. Постійно у протест включаються якісь громадські активісти на місцях і просто небайдужі люди, – поділився Роман Сініцин. – Ми прогнозуємо, що це буде найбільша акція в плані регіонального покриття з часів Євромайдану".

Охочі долучитися до акції у своєму місті можуть звертатися на сторінку ініціативи у Фейсбук.