Контактні лінзи можуть завадити розвитку онкологічних захворювань – окуліст

Контактні лінзи можуть завадити розвитку онкологічних захворювань – окуліст

Як контактні лінзи впливають на наше здоров’я, в ефірі програми "Без стереотипів" розповів лікар-офтальмолог Сергій Риков.

Ведуча:

Ірина Коваль

На прийомі у лікаря-офтальмолога ви дізналися, що вам негайно потрібно підібрати окуляри або ж лінзи. На першу думку може здатися, що це вибір з нелегких. Якщо це окуляри – потрібно, щоб пасували; в них, мабуть, не дуже зручно займатися спортом; а ще ви не звикли до них, а їх же треба носити постійно!

Лінзи – інша справа: їх не видно, можна змінити колір очей і це, мабуть, дуже зручно. А потім заходите в інтернет почитати відгуки – а там дівчина пише, що взагалі не може носити лінзи. Інша жіночка погоджується, додаючи, що це так неприємно, коли у тебе в оці є щось стороннє. Лінзи нібито випадають, дорого коштують і, що найголовніше, шкодять очам.

Лікар-офтальмолог Сергій Риков зауважує: років 30 тому контактні лінзи дійсно були досить шкідливими. Але на сьогодні вони досить високотехнологічні, а їх використання дійсно може покращити якість життя.

"По-перше, м’яка контактна лінза вже не шкодить очам, вона допомагає. Якщо людина користується контактними лінзами, короткозорість менше прогресує, – розповідає офтальмолог. – По-друге, контактна лінза – це додаткова тканина на рогівці. Тобто вона відсікає ультрафіолет, який може пошкодити рогівку і викликати дуже складні захворювання, у тому числі онкологічні. По-третє, пил який літає кругом, сідає не прямо на рогівку, а сідає на лінзу".

Раніше офтальмолог розповів, які продукти треба вживати для здоров’я очей.

Фото pexels.com