Як обрати бринзу: три поради від експертки

Як обрати бринзу: три поради від експертки

Як правильно обрати бринзу, в ефірі "ДеньПРО" розповіла Інна Пригара, менеджерка Селиської сировині та керівниця соціального проекту "Традиційна бринза Хустщини".

Ведуча:

Марія Сизон

Інна Пригара розповіла, що бринза є не просто молочним продуктом – це дуже старий і традиційний продукт, який використовується при приготуванні багатьох страв.

"Відомо, що бринзу виготовляли у нас в Карпатах ще за часів Римської імперії, і цей продукт є саме таким, автентичним, який зберіг і свою традицію виготовлення, і форму, – поділилась експертка. –У нас у Карпатах є досить багато традиційних страв з бринзою. Це і багатьом відомий банош, і токан, подібний до баношу, але який готується не на вершках чи сметані, а на воді. Також є така страва, як ріп’янка. Найпопулярнішими зараз є запіканки з бринзою і, звичайно, свіжі салати".

Вона зазначила, що хоча виробляти бринзу можна лише у певний сезон, продукт має досить довгий термін зберігання..

"Його сезонність виробництва, у першу чергу, зумовлена природою, тому що вівці доються тільки з травня по вересень, коли вони знаходяться на полонинах. Відповідно, у цей час виробляється бринза, – розповіла Інна Пригара. – Але є можливість її законсервувати. Традиційно це робиться у бочках-бербеницях, так вони називаються. Така бринза може зберігатися навіть два роки, але, звичайно, з часом вона змінюватиме свій смак".

Вона дала кілька порад щодо того, як обрати правильну карпатську бринзу.

1. Карпатська бринза має бути розсипчастою.

"Якщо ми говоримо про карпатську бринзу, треба мати на увазі, що це розсипчастий сир. Це не може бути брусочок сиру, він маж бути розсипчастим, або ще він може бути спресований у баночку", – поділилась експертка.

2. Звертайте увагу на смак.

"Сир не має мати гіркоти", – наголошує Інна Пригара.

3. Справжня бринза виробляється тільки з овечого молока.

"Бринза обов’язково мусить мати в собі овече молоко. Якщо вам говорять, що карпатська бринза є коров’ячою, ви можете йти собі далі від цього продавця", – розповіла Інна Пригара.

Раніше експерти розповіли, як обрати якісні молочні продукти.

На фото банош з бринзою. Фото sobitie.kh.ua