"Динамо" – 92 роки: про успіхи й невдачі столичного клубу – спортивний коментатор

"Динамо" – 92 роки: про успіхи й невдачі столичного клубу –  спортивний коментатор

Київський клуб "Динамо" сьогодні святкує свій 92-ий день народження. Про історію клубу в ефірі "РанокПРО" розповів спортивний коментатор Вадим Корженко.

Ведучий:

Вадим Корженко

13 травня – це водночас і приємна, і сумна дата для київського клубу Динамо. Саме цього дня 1927 року було засновано ФК Динамо Київ, і так сталося, що саме 13 травня 2002 року перестало битися серце наставника команди Валерія Лобановського. Цей фахівець потрапив до трійки найтитулованіших тренерів світу. Разом з Динамо він виграв 30 трофеїв. Попереду лише наставник Шахтаря Мірча Луческу, який із шістьома командами виграв 32 трофеї, а беззаперечним лідером є екс-наставник шотландського Абердіна і англійського Манчестер Юнайтед сер Алекс Фергюссон – на його рахунку 49 трофеїв.

Всього як гравець Валерій Лобановський провів 253 матчі у чемпіонатах СРСР і забив 71 гол. Він часто забивав голи з кутових, і в народі почали говорити про так званий "сухий лист" Лобановського.

У тренерській кар’єрі Валерія Васильович багато працював пліч-о-пліч з іншим легендарним динамівцем – Олегом Базилевичем. Тандем Лобановський-Базилевич розумів, що у сучасному футболі неможливо обійтися без точного розрахунку навантажень на футболістів, тому Динамо почало співпрацювати з Анатолієм Зеленцовим – науковцем з кафедри теорії фізвиховання Київського інституту фізкультури. Зеленцов розробив точну систему розрахунку тренувального процесу, математичне моделювання фізичних навантажень на гравців, і згодом очолив наукову лабораторію київського Динамо, яку в народі почали називати "Центром Зеленцова".

За словами Валерія Лобановського, за усю його тривалу кар’єру було лише дві невдачі, які невідомо чому трапилися. Два абсолютно неймовірні матчі: 3:4 у Мексиці зі збірною СРСР у рамках Чемпіонату світу – була поразка від бельгійців, і 3:3 з Баварією – це вже з київським Динамо у рамках півфіналу Ліги Чемпіонів. По ходу гри динамівці тоді вигравали 2:0, 3:1, але через кінцевий результат 3:3 вони не змогли вийти до фіналу Ліги Чемпіонів.

Нагадаємо, в суботу на київській Площі зірок відкрили зірку Валерію Лобановському.