Міжнародний морський трибунал оприлюднить своє рішення щодо Росії 25 травня

Міжнародний морський трибунал оприлюднить своє рішення щодо Росії 25 травня

У німецькому місті Гамбург завершилися слухання Міжнародного трибуналу з морського права за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків. Рішення трибуналу буде оприлюдено 25 травня. Про перебіг засідання повідомляла на своїй сторінці заступниця глави МЗС, голова делегації України в Міжнародному трибуналі Олена Зеркаль,

"Вона наводить пояснення адвоката Марні Чіка, який вважає, що захоплення Росією військових кораблів України не підпадає під виняток щодо військової діяльності. 

Передусім – сама Росія визначає свої дії як правоохоронні, не як військову діяльність. Росія постійно заперечувала військовий характер своїх дій.

 

 

 

По-друге, Українські військові кораблі не були задіяні у військовій діяльності, вони намагалися повернутися до свого порту приписки. Лише те, що корабель є військовим, не означає, що він задіяний у військовій діяльності.

І найголовніше – cпір у Трибуналі стосується імунітету військових суден від російської національної юрисдикції, а не військової діяльності". 

Олена Зеркаль заявила вимогу України: вимагати від Російської Федерації негайно звільнити судна і повернути їх Україні; призупинити кримінальне провадження проти 24 затриманих українських військовослужбовців і утримуватися від порушення нового провадження щодо них; відпустити затриманих військовослужбовців і дозволити їм повернутися в Україну.

 

 

У справі також виступили четверо адвокатів: Марні Чік, Джонатан Гімблет, Жан-Марк Тювенін та Альфред Соонс. Російська сторона на засідання не прибула.