Вектор "Армія. Мова. Віра" збережеться за умов загального розвитку країни – експерт

Вектор "Армія. Мова. Віра" збережеться за умов загального розвитку країни – експерт

Про перспективи збереження векторів розвитку армії, мови та віри розповів в ефірі Українського радіо Володимир Федорин, автор YouTube-каналу KRYM – критичне мислення, директор Бендукідзе центру.

 

Ведуча:

Оксана Маловічко

 

Гасло “Армія. Мова. Віра”, з яким Петро Порошенко йшов на президентські вибори, має шанс отримати продовження чи принаймні зберегтися в новій політичній реальності, яка чекає на нас після інавгурації нового президента. Таку думку висловив Володимир Федорин.

Серйозних ухилянь від цієї генеральної лінії експерт не бачить. Погоджується, що ми можемо сподіватися на певну спадкоємність у питанні армії.

“Ми не дуже добре знаємо. в якому стані зараз знаходиться наша армія. Ми бачимо, що є багато справедливої критики щодо недостатності реформування, недостатності наближення до стандартів НАТО, ми знаємо, що наш оборонно-промисловий комплекс працює гірше, ніж міг би. Підсумки в сфері оборони та безпеки ми зможемо підвести через 3-4 місяці», — говорить Володимир.

Він пригадує, що багато військових і, наприклад, Сергій Кривонос (нинішній заступник голови РНБО), казали і кажуть, що українська армія в 2014 році могла дати відсіч Росії ще в Криму.

На його думку, є  певний прошарок військових експертів та аналітиків, які можуть допомогти зростанню якості армії.

Щодо закону про мову, експерт вважає, що у тій версії, яка потрапила до парламенту, було багато небезпечних норм, які, втім, так чи інакше були опрацьовані.

“Філософія цього закону входить у протиріччя з тим результатом який Володимир Зеленський отримав на цих виборах. Цей закон —  це є певна ідентифікація. Як бачимо з результатів виборів, Схід і Південь країни, який найменше підтримав Петра Порошенка, сприймає політику побудовану на цій тріаді (армія, мова, віра), як виключення їх з загальнонаціонального життя», — підсумував Володимир Федорин.

Він наголошує, що всі три складові державності, слідування яким задекларував президент Порошенко, будуть втілені, якщо буде загальний розвиток держави. Це стимулюватиме всі сфери, в тому числі й основоположні.

Більше слухайте на нашому сайті.

Фото: Радіо Свобода