Історик Андрій Мартинов: Відзначення 8 травня — закономірний історичний процес для України

Історик Андрій Мартинов: Відзначення 8 травня — закономірний історичний процес для України

Відзначення 8 травня Дня пам’яті та примирення — закономірний процес переосмислення історичних процесів. Таку думку підтвердив в ефірі Українського радіо Андрій Мартинов, кандидат історичних наук, міжнародник.

 

Ведуча:

Тамара Гусейнова

 

Сприйняття Дня перемоги в Україні змінилося, тепер ми разом з усією Європою та світом віддаємо шану перемозі над нацизмом 8 травня. Андрій Мартинов вважає, що  в цей день ми не стільки святкуємо, скільки пам’ятаємо про мільйони загиблих наших співгромадян, які захистили нашу землю в найтрагічніші періоди історії.

"Історія — це величезна скарбниця духовності та історичної памяті народу, на якій грунтується ідентичність. Якщо ми вибудовуємо українську ідентичність як ідентичність демократичну, то, зрозуміло, потрібно орієнтуватися на цінності і на відповідні нові традиції. Вже 5 років цим традиціям, і до певної міри ми шукаємо тут і примирення з якимось власним непростим минулим, щоб з оптимізмом дивитися в майбутнє і якось раціонально діяти в сучасному", — говорить науковець.

Від жовтня 1945-го по листопад 1946-го відбувався Нюрнбернзький трибунал над військовими злочинцями і відтоді бере початок переосмислення в німецькій суспільній свідомості і подій Другої світової і подій пов'язаних з колективною провиною за неї. Почалася денацифікація, демонополізація, демократизація, децентралізація, відбулися величезні зміни.

"Свою позитивну роль відіграє послідовна німецька політика, яку здійснює уряд, орієнтуючись на демократичні цінності, на засудження тоталітаризму й авторитаризму в будь-яких його формах і проявах", — говорить історик.

На пострадянському ж просторі, на його думку,  треба ще чимало зробити, щоб ось такі демократичні традиції і цінності вкорінилися і почали ефективно працювати на користь примирення, поваги до загиблих і вшанування пам'яті про ці трагічні події.

"У Росії цей процес переосмислення відбувається дуже складно — якщо ми подивимось на соціологічні опитування, Сталін є найпопулярнішою фігурою в суспільній думці, або ж цей образ "ефективного менеджера", на їхню думку.  В Росії з переосмисленням поки що м’яко кажучи не склалося. Тому РФ не зовсім готова до розуміння важливості демократичних цінностей, прав людини і важливості відмови від агресивного зовнішньо-політичного курсу, якщо країна хоче стати цивілізованою в європейському просторі", — вважає Андрій Мартинов.

Нагадаємо, з 2014 року в Україні офіційно відзначається День пам'яті та примирення. Він припадає на 8 травня  день капітуляції гітлерівської Німеччини. 9 травня відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Слухайте програму повністю за посиланням.

Фото: Радіо Свобода