Недостатня анонімність та конфіденційність перешкоджає своєчасній діагностиці ВІЛ — Ольга Лучинська

Недостатня анонімність та конфіденційність  перешкоджає своєчасній діагностиці ВІЛ — Ольга Лучинська

До 2020 року 90% усіх ВІЛ-позитивних людей мають стати "безпечними" для оточуючих. Такий показник передбачений Стратегією ООН 90-90-90. Ольга Лучинська, координаторка проектів в Українській фундації громадського здоров'я, розповіла в ефірі Українського радіо, з якими проблемами пов’язана реалізація цієї стратегії в Україні.

 

Ведучі:

Дмитро Хоркін

Тамара Гусейнова


Стратегія передбачає, що до 2020 року 90 % ВІЛ-інфікованих знатимуть про свій статус, з них 90% починають приймати антиретровірусну терапію, з них 90 % через півроку вірус від них не переходитиме іншим людям.

Перешкодами у своєчасній діагностиці ВІЛ-статусу в Україні Ольга Лучинська називає недостатню анонімність та конфіденційність, особливо що стосується маленьких населених пунктів, де люди переважно знайомі один з одним.

"Анонімність — це те, що я можу прийти до медичного працівника, не розголошуючи особистих даних  і пройти тест. Однак, результат вам повідомлять в усній формі, ніяких довідок ви не отримаєте. Якщо ви хочете просто пересвідчитися — без проблем. Конфіденційність — це нерозголошення самого діагнозу. На жаль, рівень стигми по відношенню до ВІЛ-позитивних людей є дуже високим", — констатує Ольга Лучинська і наголошує, що розголошення діагнозу карається законом.

Однак, момент, коли цькування суспільства призводять до того, що людина нікому не повідомляє свій діагноз, також є важливим.

"Перед оперативним втручанням, пацієнтів зазвичай направляють на аналіз на ВІЛ. Лікар повинен розуміти, що імунна система людини витримає ризики, які несе собою оперативне втручання", — пояснює експертка.

 

Стосовно відповідальності перед сексуальним партнером, законом передбачено, що людині може загрожувати позбавлення волі, якщо вона умисно і свідомо, знаючи про свій діагноз, не використовувала презерватив, через що вірус перейшов до іншої людини (якщо це було доведено).

"Ми не маємо чекати, що хтось нам у чомусь зобовєязаний. Ми дорослі люди і маємо нести відповідальність перед своїм життям самостійно. І відповідно, використовувати презерватив під час абсолютно кожного статевого контакту", - говорить гостя студії.  

Слухайте програму повністю тут. Продовження розмови про зміни в лікуванні і світові досягнення можна послухати також за цим посиланням.