Виборці Порошенка і Зеленського суттєво відрізняються – соціологи навели електоральний портрет

Виборці Порошенка і Зеленського суттєво відрізняються – соціологи навели електоральний портрет

Соціологи оприлюднили портрети виборців Зеленського і Порошенка. Дані Національного екзит-полу продемонстрували, чим відрізняється електорат обох кандидатів. Про це в ефірі Українського радіо розповіла директор  Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник – Інститут соціології НАН України Ірина Бекешкіна.

 

Ведуча:

Галина Бабій

 

Демографічні результати Національного екзит-полу свідчать про те, що серед усіх виборців Зеленського 19% живуть на Заході, 35% — в Центрі, 30% — на Півдні, 15% — на Сході. Серед виборців Порошенка 40% живуть на Заході, 40% —  в Центрі, 14% — на Півдні, 6% — на Сході.

У Зеленського 44% виборців становлять чоловіки, 56% — жінки, у Порошенка, відповідно, 45% і 55%.

Наймолодший електорат сконцентрувався навколо постаті Володимира Зеленського — 36% виборців були в віці 18-40 років. При цьому електорат Петра Порошенка старший: 51% —  у віці 50 років і більше.

В структурі електорату Порошенко переважають люди з вищою освітою (48%), в структурі електорату Зеленського їх 36,5%.

Щодо парламнтських виборів, Ірина Бекешкіна стверджує, що прогнозувати щось наразі важко, але загалом тенденції до ототожнння партії з її лідером зберігаються.

"На жаль у нас досить часто у партійних симпатіях визначаються за постаттю лідера. Люди впевнені, що партія це і є її керманич. 25% симпатій зараз набирає партія "Слуга народу". Ви знаєте когось з цієї партії крім Зеленського?",  — говорить соціологиня.

Нагадаємо, другий президентських виборів в Україні відбувся 21 квітня. Згідно офіційними результатами, перемогу на виборах здобув Володимир Зеленський, за нього проголосували 73,22% виборців (11 млн 541 тис. 528 осіб). За Петра Порошенка свої голоси віддали 24,45% виборців (4 млн 522 тис. 450 осіб).

Детальніше слухайте в запису.