Еко-активістка: так звані "біопакети" на українському ринку – зовсім не "еко" і не "біо"

Еко-активістка: так звані "біопакети" на українському ринку – зовсім не "еко" і не "біо"

Вчені з університету Плімута провели дослідження, яке показало, що біорозкладні пакети не менш шкідливі для природи, аніж звичайні. У природних умовах не розклався жоден з закуплених для експерименту пакетів: біорозкладних, оксо-біорозкладних та компостних. Що ж таке біорозкладні пакети та чи існують дійсно екологічні упаковки, в ефірі "РанокПРО"пояснювала Євгенія Аратовська, голова ГО "Україна без сміття".

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Євгенія Аратовська пояснила, що на основі цього дослідження не слід робити висновок про те, що будь-який так званий "біорозкладний" пакет буде шкідливим для довкілля. Адже іноді проблема – саме в назві.

"Справа в тому, що треба розбиратися в тому, що таке біорозкладні пакети. Ми про них раніше нічого не знали і навіть думали, що оксо-біорозкладні пакети теж природні. Але насправді це звичайний полімер, звичайний пластик у який додається така собі оксо-біоприсадка. Тобто насправді пластик просто розкидається на маленькі шматочки, на мікропластик. І ці оксо-біопакети в Європі уже зараз забороняють, тому що вони зовсім не "біо" і зовсім не "еко". Представники супермаркетів часто самі не знають, що це зовсім не біопакет, тобто продавці ось цих оксо-біоприсадок переконали рітейл, що це безпечно", – наголосила еко-активістка.

При цьому, додала Євгенія Аратовська, існують пакети, які дійсно розкладаються упродовж півроку. Їх зазвичай створюють з крохмалю або інших природних компонентів. При цьому є нюанс: деякі пакети, залежно від техніки виробництва, можуть розкладатися тільки в умовах спеціального заводу під високою температурою, а деякі можна просто кинути на компостну купу, і цього буде достатньо для того, щоб такий пакет розклався.

"В Україні такі пакети ще не виробляють. Але у деяких виробників – як IMMER Group, як Біосфера –вже є можливість закуповувати гранулу, з якої можуть виготовляти ці пакети. У нас була зустріч з IMMER Group, які сказали, що у них є стандарт, і ці пакетики дійсно можна буде викидати на компостну купу і вони будуть розкладатися. Але поки що компанія не розуміє, чи є попит на такі пакети, бо вони коштуватимуть значно дорожче, можливо, навіть в 10 разів дорожче, ніж звичайні", – пояснила Євгенія Аратовська.

Раніше екологиня розповіла, що рівень екологічної свідомості українців значно зріс.

Фото itv.com