Абітурієнти з непідконтрольних територій можуть зареєструватися на додаткову сесію ЗНО через інтернет – експерт

Абітурієнти з непідконтрольних територій можуть зареєструватися на додаткову сесію ЗНО через інтернет – експерт

Реєстрація на основну сесію ЗНО вже закрита, але залишаються ще учні на окупованих територіях, які з певних причин не встигли подати документи та зареєструватися. Міністерство освіти оголосило додаткову сесію ЗНО, на яку можна зареєструватися з 3 по 20 травня 2019 року. Хто має право на реєстрацію та які документи треба подавати, в ефірі "РанокПРО" розповів Микола Скиба, експерт напрямку "Освіта" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" (UIF).

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Микола Скиба розповів, що для реєстрації на додаткову сесію ЗНО потрібно зайти на сайт Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), де розміщено інструкцію та відеоінструкцію з реєстрації та вказаний вичерпний перелік усіх документів.

"Особливість для тих, хто проживає на непідконтрольних територіях і має зокрема труднощі зі своєю поштовою адресою – для них є процедура подачі документів через електронну пошту. Відповідно, вони можуть надсилати документи, і їм надійдуть запрошення на цю сесію. Їх дані захищено зберігаються в УЦОЯО для того, щоб не було якихось спроб переслідування", – пояснив експерт.

Він додав, що на лінії розмежування все ще частково залишається проблема з перетином кордону для абітурієнтів, коли від них вимагають письмову згоду обох батьків.

"Але наскільки я знаю, зараз намагаються запровадити якісь кроки для того, щоб це врегулювати і щоб не потрібно було згоди від двох батьків, тому що конфлікт розламує родини", – розповів Микола Скиба.

Експерт наголосив: у жодному разі не треба боятись подаватися на ЗНО і брати в ньому участь, адже здача ЗНО дозволяє отримати український диплом.

"Найголовніший сигнал: не боятись, подаватись, не вестись на ці фейкові дипломи і атестати, які видають на непідконтрольних територіях, – радить експерт. – Адекватна інформація є на сайті УЦОЯО, є окремі інформаційні центри Крим–Україна, Донбас–Україна, варто туди звертатися і реалізовувати свої права".

Нагадаємо, реєстрація на додаткову сесію ЗНО розпочалася 3 травня і триватиме до 20 травня. Вона триватиме з 26 червня по 11 липня.

Реєстрацію на основну сесію ЗНО вже завершено. Вона відбудеться з 21 травня по 13 червня. На неї зареєстровано понад 350 тис абітурієнтів.

Фото pixabay.com