Договірна система у новому законі про ЖКГ — роз’яснення експерта

Договірна система у новому законі про ЖКГ — роз’яснення експерта

Координаторка житлово-комунальних програм громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" пояснила, якою є система договірних відносин, передбачена новим законом "Про житлово-комунальні послуги".

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

"Основне, що передбачає новий закон "Про житлово-комунальні послуги" — це можливість для людей вибрати 1 з 4 варіантів договірних відносин щодо комунальних послуг: теплопостачання, гаряче водопостачання, холодне водопостачання", — зазначила Тетяна Бойко.

Бойко зауважила, що "щодо цих послуг тепер можна обрати 4 варіанти договору з виконавцем: індивідуальний договір, де є обслуговування внутрішньобудинкових мереж і де немає, колективний договір, колективний споживач".

Експертка пояснила, чим будуть відрізнятися договори.

"Вони всі будуть відрізнятися сумою. Якщо людина хоче, щоб виконавець послуг, наприклад, теплокомуненерго відповідало прямо за гарячу батарею у квартирі людини, то це буде коштувати найдорожче. Якщо люди хочуть, щоб теплокомуенерго відповідало за якість теплоносіїв у межах будинку, то це буде найдешевша модель. Таким чином, договори будуть відрізнятися за якістю, тобто за межею відповідальності виконавця послуг, і за ціною", — прокоментувала вона.

Бойко додала, що також визначено, хто буде боротися з неплатниками, боржниками. Є моделі, де буде боротися сам монополіст і де той, хто обслуговує будинок.

На цю тему — Експертка визначила три проблеми нового закону про ЖКГ

Експертка висловила припущення, що нова система поки не запрацює, оскільки типові договори наразі не є розробленими.

"Чи все це запрацює з завтрашнього дня, то, я думаю, що ні. Мінрегіон повинен був розробити велику кількість підзаконних актів, зокрема всі ці типові договори. На жаль, станом на сьогодні їх немає. Тому безпосередньо для споживачів нічого не зміниться. Більше того, я навіть не впевнена, чи зможуть виконавці застосовувати пеню передбачену новим законом, оскільки вона стосується нових договірних відносин", — повідомила Бойко.

Як повідомляється, новий закон "Про житлово-комунальні послуги" набув чинності з 1 травня. Головна новація закону полягає в тому, що кожен багатоквартирний будинок має обрати управителя, який буде вести господарство, а також укладати угоди с надавачами послуг. А боржники, що не сплачуватимуть комуналку вчасно, додатково платитимуть ще й пеню.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com