Курков про альтернативну акцію "Безсмертному полку": Україна однаково пам’ятає про всіх своїх героїв

Курков про альтернативну акцію "Безсмертному полку": Україна однаково пам’ятає про всіх своїх героїв

В Україні 9 травня варто провести акцію з портретами українців, яких утримує Росія, з портретами полонених українських моряків, зниклих кримських татар, з портретами загиблих на Донбасі, переконаний письменник Андрій Курков. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

Андрій Курков пропонує українцям провести альтернативну акцію: пройти вулицями українських міст з портретами українських героїв, які загинули на Донбасі, а також з фотографіями українських в’язнів Кремля.

Письменник зазначив, якою він бачить акцію 9 травня.

"Я думаю, що взагалі можна провести одну акцію, коли попереду будуть йти з портретами Кольченка, Сенцова, Балуха та інших наших українців, які  сидять у тюрмах у Росії, з портретами наших полонених моряків, зниклих кримських татар, з портретами загиблих на Донбасі. Потім в кінці колони можуть йти люди, які хочуть пронести справжні фотографії своїх дідів, а не умовні фотографії героїв Другої світової війни. Я не хотів розділяти суспільство на людей, які сповідують різні цінності. Я хотів показати, що Україна однаково пам’ятає про своїх сьогоднішніх героїв і тих, хто загинув у Радянському Союзі", — сказав він.

Як повідомляється, 9 травня, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у Києві планують провести акцію "Безсмертний полк", анонсована участь у заході 5 тисяч людей. 

"Сьогодення важливіше за минуле. Це не означає, що минуле треба забувати чи відкидати. Мені здається, це політична акція ("Безсмертний полк" — ред.), яка направлена проти сучасної України. Це акція за повернення у минуле", — зазначив Андрій Курков.  

Глава МЗС України Павло Клімкін відповів на заклик телеканалу "Інтер" провести в Києві акцію "Ніхто не забутий. Ніщо не забуте", аналогічну російській акції "Безсмертний полк", аби кияни пройшли 9 травня так званим "маршем пам’яті з фотографією родича – учасника Великої Вітчизняної війни".

Міністр закордонних справ запропонував також вийти на вулиці з портретами українців, замордованих у часи сталінських репресій, зауваживши, що це буде адекватна відповідь, для повноти картини у людському та історичному вимірі.

Прослухати повну версію.

Фото — atr.ua