Лінчевський: відтепер дипломи українських лікарів перестають продаватися

Лінчевський: відтепер дипломи українських лікарів перестають продаватися

Про співпрацю команди Міністерства охорони здоров'я з новобраним президентом, про медичну освіту в Україні, хабарі у медичних вишах і боротьбу з ними, про міжнародний іспит, який складатимуть студенти-медики розповів заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" .

Ведуча:

Світлана Мялик

Наскільки команда Міністерства охорони здоров’я готова до співпраці з командою новообраного президента України щодо впровадження медичної реформи і реформи медичної освіти?

—По-перше, вибори  —  це війна гасел, тому ми не коментуватимемо ці заяви. Про-друге, потрібно розуміти повноваження президента та його команди й повноваження уряду та чітко їх розмежовувати. По-третє, це причини трансформації охорони здоров’я. Причини перебування нашої команди в уряді є вагомішими, ніж просто співпраця з конкретними персоналіями та інституціями.

Команда МОЗ трансформує систему для пацієнта і власне для медика. Ми готові пояснювати, допомагати. Ми не можемо поступитися цінностями. Якщо якісь політичні посади, сили будуть відверто шкодити пацієнту, то ми будемо працювати задля пацієнта.

МОЗ представило план реформ медичної освіти. Що змінилося і зміниться для лікарів, студентів, пацієнтів саме цього року?

— Для того, щоб лікар призначив пацієнту правильне лікування та правильне обстеження, у гру вступає освіта. Українських університетів немає в топ-1000 університетів світу.

У 2017 році ми проведи тестування українських лікарів-інтернів українським перекладом американського ліцензійного іспиту, який склали лише 3%. Жодний український лікар, який переїжджає за кордон, його диплом не є автоматично визнаним. Всі перескладаюсь. Питання виїзду не стосується лише освіти.

Як ви тепер набиратимете студентів?

— У 2018 році вперше працював критерій 150 балів на ЗНО. Ті абітурієнти, котрі вступили до медичних університетів у 2018 році мали не менше 150 балів з конкурсних предметів. Вперше в історії країни ми встановили певний бар’єр, прохідний бар’єр на вступ на медичні спеціальності, коли не брали всіх підряд. І цей критерій треба зберегти і для цього року, і для наступних. Було відрізано близько 70% абітурієнтів, які вступали на контрактну форму навчання і не вступили.

Цього року до вимог вступу додана також математика або фізика. Обов’язковою є українська мова та література. Другий предмет — це біологія або хімія на вибір.

Другий важливий крок — провадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Це є певний фільтр, стандарт. Цього року третьокурсники починають складати 4-компонентний єдиний державний кваліфікаційний іспит. Студент має складати український тест "КРОК" на 3 та 6 курсі, англійську мову професійного спрямування, об’єктивний структурований клінічний іспит, який визначає практичні навички студента, та міжнародний іспит з основ медицини.

Основні риси міжнародного іспиту з основ медицини: ми складаємо ті самі запитання, які складають у всьому світі, і можемо порівняти рівень знань, можемо об’єктивно порівняти рівень підготовки у різних університетах. Цей іспит дає певний стандарт, поштовх університетам до того, щоб переглянути свої плани та програми, удосконалювати їх, щоб бути на одному рівні зі світовими університетами.

Хабарі у медвишах зникнуть?

— Запитання пишуться за кордоном, перекладаються за кордоном, доставляються під охороною. Після написання тут або у паперовому форматі, або у електронному результат потрапляє назад в організацію, яка проводить тестування, за кордон, і результат приходить звідти.

Оцінювання є зовнішнім, автоматичним та незалежним. Жоден український університет, жоден центр тестування, жоден корупціонер, батьки пацієнта — ніхто не матиме змоги вплинути на результат. Це є об’єктивний і захищений від корупції тест. Ми кажемо, що відтепер дипломи українських лікарів перестають продаватися.

Але ми отримали шалений опір з боку і університетського середовища, і центру тестування, і незрозумілих політиків, які починають втручатись у чужі інтереси. Виявляється, чесний диплом, який не продається, не всіх влаштовує.

Скільки студентів цього року складатимуть міжнародний іспит?

— Цього року ми склали цей іспит у тестовому режимі без зарахування  результату. 15 березня левова частка 4-курсників всіх медичних університетів, крім Одеського національного медичного університету, склала цей іспит. З дня на день ми будемо мати результати, і тоді зможемо порівняти, отримати об’єктивні дані оцінювання рівня української медичної освіти. Цей іспит не буде занесений у залікову книжку. Цей результат  буде виданий університетам.

З цього року 3-курсники у червні мають складати цей єдиний державний кваліфікаційний іспит на оцінку.

Яка зараз ситуація з Одеським національним медичним університетом? Була постанова уряду про злиття з Кримським державним медичним університетом, і були вені акції, нерозуміння цих процесів.

— У Одесі проблеми є. Низкою рішень суду нормальне керівництво університетом є заблокованим. Одеські студенти не складали міжнародний іспит з основ медицини у березні через провал з боку нелегітимного, незаконного керівництва медичним університетом.

Ми працюємо спільно з Міністерством юстиції, юристами уряду, щоб це налагодити, і на цьому я б зараз обмежився.

Як зміниться якість викладання?

— Тут ми будемо максимально відстоювати університетську автономію. Державі, чиновникам чи міністерствам туди — зась.

Нещодавно у Київському національному медичному університеті імені Богомольця Вчена рада виявила ініціативу з перегляду планів програм з гармонізацією з європейськими вимогами, щоб готувати конкурентоздатного лікаря. Вони будуть працювати над тим, щоб український диплом нічим за якістю, змістом не відрізнявся від західних дипломів.

Яка зараз ситуація у Київському національному медичному університеті імені Богомольця?

— Теперішній виконувач обов’язків, Юрій Кучин, успішно справляється з виконанням обов’язків ректора і університет працює. Якість викладання — це повністю компетенція університетів.

Прослухати повну версію.

На фото — Олександр Лінчевський