Шахрайські операції з банківськими картками: поради експерта, як убезпечитися від втрат

Шахрайські операції з банківськими картками: поради експерта, як убезпечитися від втрат

Як не стати жертвою банківських шахраїв — радить в ефірі Українського радіо експерт Олександр Карпов, голова Всеукраїнської міжбанківської асоціації платіжних систем ЕМА.

 

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

 

Олександр Карпов розповідає, що шахраї можуть телефонувати, аби ви їм повідомили пін-код картки, паролі від акаунтів електронного банкінгу або ж одноразові паролі, які надходять при проведення платіжної операції.

Також шахраї можуть вийти на контакт через sms-повідомлення, з метою спровокувати вас на зворотній зв’язок.

"Ще один різновид — це коли шахрай перевипускає сім-картку держателя платіжної картки з метою подальшого отримання кодів та паролів безпеки. І, безумовно, можуть бути і фіктивні продавці — це коли під виглядом справжніх продавців, шахраї отримують передоплату на неіснуючі товари на платіжні картки або на поповнення мобільних телефонів", — констатує експерт.

 

Читайте також: Ігор Годецький: шахрайство — це дуже делікатна річ 

 

"Але в 2018 році ці прояви знизилися на відміну від 2017 року, коли шахраї заробили приблизно 670 млн грн, в 2018 році ця сума була 245 млн грн, які вдалося встановити банкам, як вкрадені з карткових рахунків.

Потрібно ідентифікуватися у свого мобільного оператора, надати копію паспорта, поставити надійний пін-код на сім-картку, не менше як 8 знаків. Кодове слово для індентифікації у банку, як радить експерт, має бути складнішим, ніж ім’я домашнього улюбленця або дівоче прізвище матері. В іншому випадку його можуть зламати.

"Потрібно придумати щось таке, що знаєте тільки ви, і коли вам пропонують в якості паролю дівоче прізвище матері, то обирайте те слово, яке ви точно будете пам’ятати", — радить Олександр Карпов.

Також не буде зайвим встановити ліміти витрат з банківської картки на певну суму, яку ви зазвичай витрачаєте. Крім того, варто підключити смс-сповіщення, які будуть надходити від банку про всі операції з вашими картками.

Слухайте програму та поради експерта повністю за посиланням.