Куди сходити: виставка старовинних ікон та гравюр "В обіймах янгола"

Куди сходити: виставка старовинних ікон та гравюр "В обіймах янгола"

Про виставку "В обіймах янгола" в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла директор Музею книги і друкарства України Валентина Бичковська.

Ведуча:

Наталія Тищенко

У ці дні хочеться споглядати те, що приносить у душу спокій та відчуття гармонії зі світом. Тому варто відвідати виставку "В обіймах янгола". На цій виставці можна побачити образ янгола в українських іконах, гравюрах та стародруках. Виставка проходить у Музеї книги і друкарства України.

Цей проект був створений у результаті творчої та наукової співпраці двох музеїв: Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара" та Музею книги і друкарства України.

"Ми вирішили показати образ янгола в українських стародруках, на гравюрах… Янгол присутній у багатьох сюжетах. Це дійсно та сила, яка допомагає і богу, і вищому творцю здійснювати свої добрі справи", – розповіла Валентина Бичковська.

Поєднання в одному виставковому просторі Музею книги і друкарства України, стародавніх книжкових гравюр та ікон невипадкове. Сюжети ікон з образами янголів перегукуються з подібними образами на гравюрах-стародруках. Часто українська гравюра слугувала зразком сюжетів та композицій для багатьох іконописців.

"На виставці представлені ікони, написані у різних регіонах, від Івано-Франківщини до Чернігівщини. Це ікони від XVIIпо XIXстоліття. Ми представили також дуже цінні книги, де на гравюрах представлений образ янгола. Це і Требник 1646 року, і Києво-Печерський Патерик", – поділилась Валентина Бичковська.

Відвідувачі музею також матимуть унікальну можливість побачити картину "Ангел зі свічкою" з колишнього седнівського мєтку Лизогубів, яку приписують пензлю Тараса Шевченка.

"За спогадами Івана Гончара, ця картина належить Тарасу Шевченку. Іван Гончар віднайшов цю картину у 50-их роках, коли приїхав до Седніва. За переказами, там знаходилася майстерня Тараса Шевченка, а цю картину зберегла дружина садівника, який працював у маєтку Лизогубів", – пояснила Валентина Бичковська.

Виставка триває у приміщенні Музею книги і друкарства України на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника до 22 травня.