Лідер Kozak System про мовний закон: "З кожним таким законом українським музикантам дихається легше"

Лідер Kozak System про мовний закон: "З кожним таким законом українським музикантам дихається легше"

Про своє ставлення до прийнятого учора мовного закону в ефірі "РанокПРО" розповів мовний активіст Іван Леньо, лідер гурту Kozak System.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Іван Леньо вважає, що тепер, після прийняття закону буде тривала боротьба за його втілення у життя та розвиток української мови.

"Ви бачили мене учора під Верховною радою не самотнім, адже учора була величезна кількість відомих українців, відомих музикантів, творчих людей, в принципі, небайдужих, які зазвичай мають чіткий меседж до всього суспільства: в Україні має домінувати українська мова", – пояснив музикант.

Він наголосив, що закон не зазіхає на приватне життя, і кожен може спілкуватися між собою тією мовою, якою йому зручно.

"Натомість, у сфері обслуговування першою має йти українська мова. Це є природа будь-якої країни, і будь-які закони захищають своє, – переконаний Іван Леньо. – Цілком логічно, що зайшовши в будь-який заклад чи відкривши будь-яку інтернет-сторінку українець у своїй державі має читати українською. Це такий абсурд, що українці, яких у державі більшість, можуть прийти будь-куди і не отримати послугу українською мовою".

Музикант додав, що в принципі не особливо розраховує на те, що новий мовний закон дасть українським музикантам можливість стати більш популярними. Хоча, в контексті загальних тенденцій, кожний прийнятий закон дає україномовній музиці значні можливості для розвитку.

"Ми намагаємося робити якісну музику і ми не розраховуємо, що якісь закони полегшать нам шлях до глядача. Зрозуміло, що якщо ти робиш якісну і круту музику, то вона навіть через суперзаборони проб’ється і стане популярною, – переконаний Іван Леньо. – Але я розумію, що з кожним таким законом набагато легше дихається і твориться тим людям, які пишуть українською, тому що у них з’являється ще більше шансів потрапити в ефір. Це природно, і так має бути".

Нагадаємо, учора Верховна Рада схвалила закон про державну мову.