Експерт про засідання Радбезу ООН: підтримка України зберігається

Експерт про засідання Радбезу ООН: підтримка України зберігається

Засідання Ради Безпеки ООН, яке відбулося вчора у Нью-Йорку за ініціативи України, має важливе значення в геополітичному плані — таку думку висловив у ефірі Українського радіо Олексій Їжак, експерт з міжнародної безпеки.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

На думку Олексія Їжака, можливість висловлення країнами-членами Радбезу своєї позиції щодо паспортної ситуації необхідна для того, щоб позначити, що є проблема і висловити думку у міжнародному просторі.

"Як можна побачити позицію більшості країн, підтримка України зберігається. Але багато хто бачить, що конфлікт заморожений, хоча позитивним є те, що низка західних країн все більше звертають увагу на гуманітарні питання на Сході України. І фокус уваги змістився на гуманітарну ситуацію", — говорить Олексій Їжак.

За його словами, члени Радбезу наголошують на складній гуманітарній ситуації, потрібно усвідомити, що вона залежить не лише від Росії, а й від нас. Втім, наразі доступу до територій немає, навіть у місії ОБСЄ не завжди є можливість дістатися будь-якого населеного пункту.

"Розуміння цього є, але є інше — що Україна має щось робити. Можна щось робити, можна спрощувати режим перетину лінії зіткнення і міжнародна спільнота відмічає, що Україна робить кроки в цьому напрямку, а інша сторона — не робить", — зазначає експерт.

Головний чинник з точки зору конфлікту, на думку експерта, — перетворення цих територій на Придністров’я. Там теж є різні паспорти, є "розщеплення" громадянства, і ці території переходять до інших форматів, та прагнуть до федералізації.

"Мені здається, що потрібно десь піти на поступки світовій спільноті в гуманітарних питаннях, але треба робити так, щоб українські пенсії приходили на окуповані території разом з українським радіо і телебаченням", — підсумовує Олексій Їжак.

Засідання Радбезу ООН було скликано позачергово за ініціативи України о 22 годині за київським часом 25 квітня. Причина — указ президента РФ Володимира Путіна про спрощений режим отримання паспортів Російської Федерації для громадян, які перебувають на окупованих територіях Сходу України.
 
Прослухати ефір можна за посиланням.
Фото: УП