Василенко: блокування підписання закону про мову опозиційними силами – це шантаж

Василенко: блокування підписання закону про мову опозиційними силами – це шантаж

Після ухвалення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" представники "Опозиційного блоку" заблокували його підписання, внісши проект постанови, у якому йдеться, що закон прийнято з порушенням регламенту і Конституції. Однак у цієї постанови мало шансів вважає Володимир Василенко, правознавець-міжнародник, представник України у Раді ООН з прав людини (2006-2010), професор Києво-Могилянської Академії, доктор юридичних наук.Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

Ведучі:

Наталія Чорна

Віталій Науменко

Проект постанови представників Опозиційного блоку Нестора Шуфрича та Олександра Вілкула, які наполягають на тому, що мовний закон було схвалено з порушеннями, не має шансів бути прпроголосованим, у цьому переконаний правознавець Володмир Василенко. Він нагадує, що практично синхнонно з опозицією свою негативну позицію щодо українського мовного закону висловило МЗС Російської Федерації.

"Уже сам факт такої реакції російського МЗС говорить про те, що це – правильний закон, який стоїть на захисті єдності України і буде сприяти розбудові єдиної успішної України. Те, що зробили представники Опоблоку – очікувано, вони з самого початку стояли на позиції Російської Федерації і "були п'ятою колоною", яка намагалася знищити закон про мову. Це був їх жест відчаю у намаганні загальмувати ухвалення цього закону, але оскільки більшість депутатів ухвалили закон, я думаю, що ця їх постанова теж не пройде", – аргументує Володимир Василенко.

Він також заперечує думку, яку висловили деякі політологи щодо того, що цей закон ускладнить взаємини з деякими країнами, які мають національні меншини в Україні.

"Це чистої води шантаж. Справа в тому, що ті, хто вигадує ці різні жахи про наслідки закону, не читали тексту закону", – переконаний юрист.

З юридичної точки зору він його оцінює закон позитиивно:

"Там немає жодного положення, яке суперечить Конституції України або європейським стандартам мовної практики", – наголошує Василенко.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У ньому зазначено, що єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська. У документі  також визначено коло осіб, зобов'язаних вільно володіти державною мовою.

25 квітня закон було схвалено в другому читанні більшістю у Верховній Раді (278 голосів).

На підтримку цього законопроекту висловилися низка українських мистецьких та громадських діячів, а також активні учасники громадянського суспільства. Під стінами парламенту з самого ранку розпочався мітинг на підтримку законопроекту.

Віце-прем'єр міністр України В'ячеслав Кириленко запевнив, що уряд готовий внести законопроект про захист мов національних меншин. 

Слухайте програму повністю тут.

Фото: Главком