Онкохірург пояснив, чому потрібно контролювати свою вагу

Онкохірург пояснив, чому потрібно контролювати свою вагу

Чи треба слідкувати за своєю вагою, в ефірі програми "Без стереотипів" розповів доктор медичних наук, онкохірург Андрій Лукашенко.

Ведуча:

Ірина Коваль

Кажуть: "Треба полюбити себе таким, який ти є. І саме це буде корисно для здоров’я". Але чи так це насправді?

Не знаю, чи помітили ви, але у різних куточках світу розпочалися кампанії під гаслом "Полюби себе! Ти прекрасна! Пишаюся своїм тілом". В рекламах, на обкладинках журналів, на подіумах з’являються жінки-моделі або акторки XXL. Вони хочуть, щоб жінок з пишними формами сприймали, і щоб люди зрозуміли, що це красиво.

І в цей же час у більшості розвинених країн світу 35% мешканців страждають від ожиріння, яке викликає безліч хвороб, найвищі показники смертності – від серцево-судинних хвороб, діабету та онкології.

Молода дівчина чи парубок, які страждають від надмірної ваги, так і не зможуть зрозуміти, що варто зайнятися спортом і змінити раціон харчування, бо повірять акторці чи моделі, яка говорить, що вона прекрасна.

"Нам дуже важко психологічно зрозуміти, що з віком треба менше їсти. Японці, наприклад, майже не їдять. І у них (в Японії – ред.) за офіційною статистикою є 50 тисяч людей, яким більше 100 років, – розповів лікар Андрій Лукашенко. – Тобто з віком нам треба менше їсти, а також треба звернути увагу на те, щоб наша їжа була більше звернута у бік рослинної. Вважається, що краще за добу з’їдати 5 різних фруктів і овочів, і це буде краще, ніж їсти м'ясо".

У 2015 році вчені університету Саймона Фрейзера в Канаді провели опитування, яке довело, що рекламні кампанії за участю моделей XXLмають негативний вплив на спосіб життя людей. Жінки відмовляються від фізичних вправ і обирають калорійну їжу.

Перевірити, чи не страждаєте ви від надмірної ваги і чи не загрожують вам хвороби, дуже просто, адже наявність жиру в інших частинах тіла не така страшна, як в талії. Потрібно знати лише одне число – розмір талії в сантиметрах. Якщо у жінки більше 80 см, а у чоловіка 100 см – негайно до дієтологів та ендокринологів, щоб з’ясувати причину надмірної ваги. А потім – правильне харчування і фізкультура.

Раніше онколог розповів, що надмірна вага – це один з факторів ризику, що може призвести до раку.

Фото pixabay.com