Новий президент має робити дуже виважені кроки і об’єднати країну — політолог

Новий президент має робити дуже виважені кроки і об’єднати країну — політолог

Політолог Світлана Кушнір та політичний експерт Дмитро Сіманський в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували результати другого президентських виборів в Україні. Вони зауважили, що суспільство потребує змін та нових політичних гравців, а Новий президент має робити дуже виважені кроки і об’єднати країну.

Ведучий:

Роман Коляда

"Те, що зараз відбувається, я б назвав продовженням драматичної суспільної дискусії. Ми зараз перезапускаємо країну. Ми перебуваємо у центрі творення нової української модерної нації, яка має знайти відповіді на дуже важливі для себе питання. Що важливіше? Безпека чи рух вперед, зовнішня ідентичність або модерні цінності розвитку", — зазначив Дмитро Сіманський.

Політичний експерт зауважив, що на цих президентських виборах перемогла надія.

"На цих виборах перемогли очікування, надія. У 2014 році Петро Порошенко прийшов до влади під гаслом "Жити по новому". 5 років українці чекали цього "нового", але не дочекалися. Зміни були, але суспільство дало свою оцінку, щоб їм потрібна інша якість політики, нова політика, поява нових гравців. Ось і маємо Зеленського", — сказав він.

Політолог Світлана Кушнір наголосила, що новий президент має робити дуже виважені кроки і дійсно об’єднати країну.

На фото — Дмитро Сіманський

"Стосовно того, чи програли виборці Петра Порошенка і чи виграли виборці Володимира Зеленського, потрібно буде спостерігати за цим, тому що очікування у суспільства надзвичайно високі. Той, кому народ довірив своє майбутнє на наступні 5 років, має робити дуже виважені кроки і дійсно об’єднати країну. Поки що такого злиття не відбулося", — прокоментувала Кушнір.

Кушнір додала, що на цих виборах проголосувала частина виборців, які до цього часу жодного разу не ходили на вибори, і до цього їх стимулював Зеленський. 

"Зеленський фактично десакралізував позицію президента як батька. Він виходить і говорить, що він такий, як ми, що він теж з народу. Хоча дуже багато виборців Зеленського забувають, що ця людина не нова. Він 15 років на телебаченні. І я не погоджуюсь, що на цих виборах переміг телевізор. Якраз телевізор переміг і буде перемагати ще дуже довго. Те, що частина виборців Зеленського знайшлася в Instagram, Twitter, YouTube, Facebook, це правда. І ця частина — це те суспільство, ті виборці 25-45 років, які жодного разу за весь цей час не ходили вибори. Зеленський примусив їх прийти і зробити вибір", — сказала вона.

За даними Національного екзит-полу, станом на 20:00 у другому турі президентських виборів за Володимира Зеленського проголосували 73% виборців, Петра Порошенка підтримали 25,5%. 

Прослухати повну версію.