"Все залежатиме від того, яка свита зробить короля" — Тарас Чорновіл про майбутнього президента

"Все залежатиме від того, яка свита зробить короля" — Тарас Чорновіл про майбутнього президента

З обранням нового президента публічний напрямок проєвроатлантичної інтеграції України зберігається. До такої думки прийшли експерти у студії Українського радіо: політичний аналітик Валентин Краснопьоров та Андрій Юсов, директор Школи відповідальної політики. Більш скептичний в оцінках екс-нардеп та політичний експерт Тарас Чорновіл, який вважає, що ризики все ж є.

 

Ведучі:

Наталія Чорна

Юрій Табаченко

 

Валентин Краснопьоров наголошує, що в настроях традиційно проросійських регіонів помітні зміни, адже вони більше не обирають відверто проросійських та навіть антиукраїнських політиків.

"Електоральне ядро Зеленського — це виборець Півдня і Сходу України. Хоча за нього голосували у всіх регіонах, і він не розділив Україну, але ядро його там. Це свідчить, що електорат відмовляється від відверто проросійських лідерів — Вілкула, Бойка, і обирає собі більш проєвропейського президента. Друга тенденція — це втомленість України від війни, Порошенко будував свою програму як захисник України і декларував продовження війни. Зеленський — не відверто проросійський політик", вважає Валентин Краснопьоров.

Натомість Тарас Чорновіл нагадує, що достатньо проросійське ядро на Сході і Півдні все ж зберігається.

"Я думаю, і на Сході, і на Півдні є достатньо жорстке проросійське ядро. В оточенні Зеленського є люди з проросійським спрямуванням. Все залежатиме від того, яка свита зробить короля", — каже він.

Андрій Юсов зазначає, що багато людей з проукраїнськими і проєвропейськими поглядами насправді також голосували за Володимира Зеленського, а те, що він ще до виборів поїхав на зустріч до президента Франції, дуже чітко вказує на його проєвропейське спрямування.

 

"Раніше соціологія показувала, що Петро Порошенко програвав у другому турі всім. Стратегічно правильним було рішення: або за рік круто змінювати ситуацію, або не висуватись і підтримувати іншу кандидатуру, можливо, Вакарчука, чи ще когось", — вважає експерт.

Другий тур з точки зору піар-технологій, на думку Андрія Юсова, для Порошенка був невдалий:

"Нових посилів, серйозних змін, завоювання нового електорального поля у Петра Порошенка не було. Володимир Зеленський також припустився кількох помилок, і в нього була теж вкрай невдала кампанія в другому турі, і історія з аналізами і з терористами—"повстанцями", — говорить експерт. Однак, на його думку, ці фактори могли спрацювати на користь опонента в іншій ситуації, однак не у випадку з таким антирейтингом.

Андрій Юсов радить Зеленському почути представників інтелігенції, які апелюють до нього, і прислухатися до їхнього голосу.

Всі експерти вказують, що досі невідомо, хто увійде до складу команди нового президента.

"Дуже важливо,  яка практична сторона українських певних діячів, і політичних, і економічних, навколо нього об’єднаються. Що це будуть за люди, які підуть в практичну реалізацію політики", — говорить Валентин Краснопьоров.

Також експерт зазначив, що у нас на цих виборах до певної міри була продемонстрована спадковість політики, оскільки обидва канидати зійшлися на спільних векторах внутрішньої і зовнішньої політики.

"Тому тут оптимістичний сценарій, а по кадрах, на жаль, нічого не зрозуміло", — резюмує експерт.

Тарас Чорновіл з цього приводу зазначає, що "якщо ще в питаннях внутрішньої політики, в питанні оборони, можна заховатися за когось, хоча ми зараз не бачимо, за кого, зовнішня політика — це не той варіант. Я б порадив Володимиру Зеленському найперше поїхати туди, де є симпатики України, які не будуть питати, хто до них приїхав. Це Литва і Польща, але наскільки мені відомо, Мінськ готується вже до прийому двох президентів.  І другий президент — це Путін. Захід відштовхує, це не відкритий клуб, а Росія сама притягує, тому до Заходу треба прагнути,а Путін - це глухі двері".

В той же час, ще до півночі Володимира Зеленського першими привітали з перемогою США та Польща.

За даними Національного екзит-полу, станом на 20:00 у другому турі президентських виборів за Володимира Зеленського проголосували 73% виборців, Петра Порошенка підтримали 25,5%.

Відповідно до законодавства, якщо до бюлетеня для повторного голосування було внесено дві кандидатури, обраним президентом України вважається кандидат, який за підсумками повторного голосування одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Спецефір Українського радіо можна слухати за посиланням.