Наявною у нас зброєю ми можемо дати достойну відсіч ворогу — військовий експерт

Наявною у нас зброєю ми можемо дати достойну відсіч ворогу — військовий експерт

Про наявні модернізовані системи ракетного озброєння, нові розробки та випробування, а також серійне виробництво в ефірі Українського радіо розповідає військовий експерт Сергій Грабський.

 

 

Ведучі:

Христина Стець

Богдан Буткевич

 

Нещодавно на Одещині пройшли випробування новітніх ракетних систем "Вільха" та "Нептун". Розробником цих ракет є Київське конструкторське бюро "Луч", крім того, у нас є модернізацована версія радянської установки "Град" — "Верба", яка дозволяє вести вогонь, не виходячи з кабіни. Важливим залишається питання налагодження серійного виробництва цих екземплярів, а також — наявність нормальної ракетної протикорабельної артилерії.

Військовий експерт Сергій Грабський розповідає:

"Наявною у нас зброєю ми можемо дати достойну відсіч тактичному угрупуванню ворога. Але ми катастрофічно обмежені в фінансових ресурсах, тому ми можемо дозволити собі модернізацію старих зразків озброєння, розробку тактичних засобів ураження і створення протикорабельних ракет, які можуть забезпечити оборону нашого узбережжя і вирівняти баланс сил".

Звернути увагу на фінансові можливості держави слід і у питанні масового виробництва зброї. Експерт пояснює, що тривалий час підготовки до масового виготовлення зброї насправді є нормальним і передбачений у процесі виробництва.

"Для нас критично важливим є створення взагалі принципової систем вогню, такі як зараз є вже і "Вільха" і "Верба". Тобто, вони присутні, розгорнути виробництво вже буде легше, але є таке поняття "науково-дослідні і випробувальні і дослідницько-конструкторські роботи", які для нормальних систем озброєння тривають 5-7 років. Уявіть собі, ми з нуля почали розробку такого озброєння, і пройшло тільки 5 років. Так вони поки в одиничних екземплярах, але налагодити масовий випуск буде значно легше, коли ми маємо готові екземпляри".

Експерт також наголосив, що великою перевагою зараз є те, що Україна досягла того, що ми можемо створювати всі види озброєння у замкнутому циклі, тобто ми не залежимо від зовнішніх факторів.

Сергій Грабський також відзначає, що інтенсивність співпраці України з НАТО за останні роки зросла в рази, однак акцентує, що нічого не робиться миттєво — це робота на роки. Створення ж нового озброєння, за його словами, відкриває можливості до повноцінної участі в ринкових відносинах в секторі озброєння Альянсу.

"Зараз ми можемо приводити нашу військову сферу до стандартів і нормативів НАТО. Створюючи такі види озброєння, Україна не буде таким собі "бідним родичем" у сфері озброєння, а вона виходить на цей ринок озброєння і буде повноцінним його учасником", констатує експерт.

Слухайте програму повністю за посиланням. 

Фото: Новинарня