У Києві в Софії Київській відкривається виставка ікон, написаних на ящиках від набоїв

У Києві в Софії Київській відкривається виставка ікон, написаних на ящиках від набоїв

У Києві у малій виставковій залі “Хлібній” Національного заповідника Софія Київська відбудеться відкриття виставки ікон на ящиках від набоїв до п'ятих роковин від початку російсько-української війни на Донбасі "PASSIONES" українських художників Олександра Клименка та Софії Атлантової. Про мистецький проект розповів у студії Українського радіо підполковник у відставці, капітан команди Invictus Games, яка брала участь в “Іграх нескорених” у австралійському Сіднеї, секретар Координаційної ради добровольців і волонтерів національного форуму "Трансформація України" Сергій Ільницький.

Ведучий:

Роман Коляда

Сергій Ільницький розповідає, що проект презентують саме в ці дні, адже вони збігаються з датою Страсного тижня та початку війни на Сході, нагадуючи, що 20 квітня 2014 року Добровольчий український корпус під керівництвом Дмитра Яроша вирушив на звільнення Слов’янська.

"Всі, мабуть, пам’ятають "візитку Яроша", це абсолютно правдива історія була. 20 квітня добровольці під керівництвом Дмитра Яроша вирушили під Слов’янськ, щоб спробувати звільнити це місто, і потрапили в засідку. Три машини згоріло, був атакований цей кортеж добровольців, і перший загиблий наш — якраз киянин, який був водієм, в нього була візитка Яроша, яка налякала всі Росію", — розповів Сергій Ільницький.

"Це є благодійний проект, це виставка-продаж, проект існує давно, він побував у багатьох країнах, в тому числі, й за кордоном, частина цих ікон продається. Наприклад, у приватних колекціях ці ікони є і в президента Литви і у політиків у США, і в українських політиків. За рахунок виручених коштів існує таке формування як Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Пирогова", — розповідає Сергій Ільницький.

Відкриття виставки ікон Страсної тематики відбулося сьогодні о 17 годині у виставковій залі Хлібній Національного заповідника Софія Київська, триватиме вона до 5 травня. На виставці ікони можна також придбати з благодійною метою.

Слухайте повністю інтерв’ю з Сергієм Ільницьким за посиланням.