Сироїд: коли йдуть вибори, люди часто обирають надію, сформовану обіцянками

Сироїд: коли йдуть вибори, люди часто обирають надію, сформовану обіцянками

Коли йдуть вибори, люди часто обирають надію, сформовану обіцянками, переконана заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус".

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Коли йдуть вибори, люди дуже часто обирають надію. І обіцянками політики ту надію формують.  Не тільки в Україні, а й у будь-якій іншій країні, люди очікують, що їм буде обіцяно. А в Україні ми ще маємо постколоніальний синдром, ми досі не віримо, що ми самі може щось зробити, а чекаємо, що хтось це зможе зробити за нас. Вибори президента чи депутатів Верховної Ради люди сприймають таким чином, що от ми його виберемо, ця людина стане супергероєм і зможе все повирішувати", — зазначила Оксана Сироїд.

Заступник голови Верховної Ради України наголосила, що "важливо утвердитися у думці, що хто б не був обраний на посаду президента, вирішувати, як ми будемо жити, ми будемо вирішувати самі".

Сироїд зауважила, що перша особа в державі наділена певним уявленням про те, що все є в її компетентності і що президент може вирішити всі питання, тому потрібно розмежовувати владу президента та інших політичних фігур. .

"Будь-яка влада, особливо, коли йдеться про першу особу в державі, наділена ореолом певного міфу. Люди очікують, що людина, котра отримає цю найвищу посаду у державі, відразу зможе повирішувати все. Але хіба українці готові почути людину, яка прийде і скаже їм чесно й раціонально, що це не компетенція президента, що вона не буде це обіцяти? Що про таку людину скажуть українці? Ми маємо вирости, щоб бути готовими розділити цю владу. Тому ми і запропонували законопроект про президента, щоб розвести владу президента та інших політичних гравців в українській політиці, аби набагато чіткіше було видно, хто і за що відповідає, щоб було менше очікувань і ілюзій, покладених на цю особу", — сказала вона.

Нагадаємо, ЦВК офіційно оголосила результати виборів і старт другого туру виборчої кампанії, згідно з якими за президентське крісло боротимуться чинний президент Петро Порошенко та комік Володимир Зеленський.

Прослухати повну версію.

На фото — Оксана Сироїд, facebook.com