Вибіркові заходи з вакцинації не зупинять масове поширення кору – епідеміолог

Вибіркові заходи з вакцинації не зупинять масове поширення кору – епідеміолог

Через різкий спалах захворювань на кір у Нью-Йорку, в місті оголосили надзвичайний стан. Хвилю захворювань у The New York Times пов’язують з Україною. Чому Україна грає провідну роль у поширенні кору у світі, в ефірі "РанокПРО" розповів лікар, науковець Ігор Маричев.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Науковець Ігор Маричев зауважив, що американський регіон ще у 2017 році був позбавлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я статусу "вільного від кору". Втім, він не виключає імовірності того, що до спалаху рівня захворюваності на кір у Нью-Йорку все ж причетна Україна.

"Треба сказати, що Україна уже протягом 10 років грає провідну роль у поширенні кору не тільки всередині країни, але й у Європі та світі. За даними ВООЗ, на березень 2019 року Україна займає перше місце за кількістю зареєстрованих випадків кору, а на другому місці – Індія", – розповів експерт.

Ігор Маричев додав, що нинішня ситуація з кором в Україні формується ще від останнього великого спалаху кору в Україні з 2006 року, після якого планувалися заходи з додаткового щеплення, коли протягом короткого періоду часу необхідно було щепити усі незахищені верстви населення.

"З участю ЮНІСЕФ, ВООЗ та інших міжнародних організацій було вирішено провести в Україні у 2008 році додатковий тур імунізації з охопленням близько 9 млн осіб. Але трагічний випадок не дав змоги провести ці заходи, – поділився лікар. – Тому на фоні доволі низького рівня подальшого охоплення щепленнями в Україні зростала маса незахищених осіб, що і призвело до такого масового поширення кору в останні 5 років".

Читайте також: Епідеміолог: причина теперішнього спалаху кору у провалі плану щеплень 10 років тому

Він наголосив, що масове поширення кору відбувалося не лише в останні два роки.

"Це не справа 2018-2019 років, а з 2011 року, коли у західних областях України вже реєструвався спалах. І тепер цей спалах поширюється на інші регіони України, – пояснив експерт. – Міністерством проводяться вибіркові заходи. Ці заходи були проведені у західних областях, але зараз ми бачимо зростання захворюваності у Києві, Київській області, Хмельницькій області. Тому ці вибіркові заходи не дають того очікуваного ефекту, що дав би змогу зупинити подальше масове поширення кору серед населення України".

Нагадаємо, тільки за минулий рік в Україні на кір захворіло понад 37 000 людей.

В Україні спостерігається ріст кількості хворих на кір. Зокрема, з початку року 2019 року померло 14 осіб. 

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.

Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я. 

Фото pixabay