Сліпачук: поява кандидатів на дебатах — це прояв поваги і до закону, і до виборців

Сліпачук: поява кандидатів на дебатах — це прояв поваги і до закону, і до виборців

 

 Про дебати у студії Суспільного чи на НСК "Олімпійський", про порушення під час першого туру виборів та низьку явку на дільницях за кордоном розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

Ведуча:

Світлана Мялик

Що Ви думаєте про проведення першого туру виборів? Які порушення були під час виборів?

— Щодо порушень, то має бути ініційована справа компетентними органами, поліцією, і в ході дослідження обставин має бути встановлений факт порушення. Все, що говорять штаби, експерти, що не базується на таких фактах, я не сприймаю. Тому важливо сказати про те, що системних порушень не було.

Прикрими є випадки, коли люди приходять на виборчу дільницю, беруть бюлетень, а потім його нищать, рвуть, малюють на ньому. Крім того, фото- та відеозйомка не є доречною, але не всі це розуміють.

Згідно з даними ЦВК, за кордоном під час першого проголосували близько 55 тисяч громадян України тоді, як до держреєстру було внесено 430 тисяч. Які причини незначної участі виборців за кордоном у першому турі?

— Можливо, це їхнє небажання голосувати. Це право людини прийти і зробити свій вибір. Я вважаю, що для цього є два чинники. Перший — значною мірою особи мають проблеми стовно того, як дістатися до місця голосування. Це і час, і гроші.

Але з іншого боку, якщо ти є свідомою людиною, вважаєш себе громадянином України, бажаєш зробити свій вибір, ти маєш нести з цього приводу якісь незручності. Тому що голосування за кордоном не може бути зручним, оскільки це справді суттєва проблема. Дуже багато країн зовсім не має положень у своєму законодавстві, які дозволяють громадянам на території інших держав здійснювати цей вибір.

Коли відбудуться дебати між кандидатами у президенти України?

— Відповідно до закону вони мають відбутися в п’ятницю 19 квітня о 20:00. Кандидати між собою мають право організувати будь-яке ток-шоу, вони можуть звернутись до телерадіокомпаній, можуть погодити якусь зустріч, у тому числі і на стадіоні. Це питання домовленості між двома кандидатами щодо формату, але все це відповідно до закону буде частиною їхньої передвиборної агітації, яка має бути здійснена за рахунок виборчих коштів цих кандидатів.

Що стосується позиції ЦВК, є інша норма, яка чітко передбачає, що за державний кошт ЦВК має забезпечити, а Суспільна телерадіокомпанія має організувати демократичні теледебати, на яких кандидати у студії за відсутності  агітаційних матеріалів у дуже чітко встановленому порядку мають продебатувати напередодні дня тиші. Коли відсутня агітаційність та елементи шоу, є можливість отримати дуже чесну позицію, зрозуміти, як поводиться кандидат, побачити особу. Для мене поява кандидатів на дебатах — це вираження поваги і до закону, і до виборців, які це очікують.

Чи може бути компромісний варіант об’єднати ток-шоу, а потім провести дебати?

— Закон розділяє ці дві категорії дебатів. Він чітко встановлює, що дебати за кошти державного бюджету відбуваються в останню п’ятницю напередодні дня голосування. ніяких компромісів закон не передбачає. Дебати — це модератор та два кандидати.

Відповідно до закону, вседоступність дебатів, які ми проводимо разом з Суспільним, означає, що сигнал за теле- та радіотрансляцію є доступним безкоштовно для всіх каналів. Тому всі, хто бажають, матимуть можливість транслювати дебати.

На 21 квітня припадає Вербна неділя у православних, Великдень — у католиків та Песах — в іудеїв.  Головний рабин України звернувся до ЦВК з проханням продовжити  роботу виборчих дільниць на 2,5 години. Чи можливе продовження роботи виборчих дільниць?

— Можу сказати одне: на жаль, закон встановлює дуже конкретні норми щодо часу голосування. Це норма закону, а не рішення ЦВК встановити початок голосування з 7 ранку, а не з 8:00 і завершити його не о 20:00, а о десятій вечора. 

Закон дає таку можливість, що особи, які до 20:00 прийшли на дільницю, мають бути запрошені до приміщення та  отримати можливість проголосувати. Інших можливостей закон не встановлює... Лист надійде до ЦВК, і ми, безумовно, будемо його розглядати і думати, як відповісти. Але я все ж прошу наших громадян звернути увагу на те, що закон передбачає умови здійснення волевиявлення в день голосування, в тому числі щодо часу голосування. Тому я б хотіла закликати громадян дотримуватись цих умов.

Прослухати повну версію.

На фото — голова ЦВК Тетяна Сліпачук та ведуча Світлана Мялик