Російські правозахисники визнали українських моряків політв'язнями

Російські правозахисники визнали українських моряків політв'язнями

Українських моряків, які були захоплені російськими прикордонниками в Керченській протоці у листопаді минулого року, визнав політичними в'язнями російський правозахисний центр "Меморіал". Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті центру. 

Правозахисники оголосили, що погоджуються з експертами міжнародного гуманітарного права і вважають інцидент з нападом на українські кораблі  в Чорному морі міжнародним військовим конфліктом.

Правозахисники підтверджують, що заарештовані моряки є військовополоненими і вимагають від російської влади припинити кримінальне переслідування і звільнити їх, а до цього поводитися з ними відповідно до положень Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

На думку представників "Меморіалу", українські військовослужбовці не перетинали російських морських кордонів і звинувачувати їх у цьому неправомірно.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі  з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Фото: Радіо Свобода