У Києві стартує скульптурний проект про вплив публічного мистецтва на міста

У Києві стартує скульптурний проект про вплив публічного мистецтва на міста

Міжнародний скульптурний проект "Реформуючи простір" стартує у Києві. Він має на меті  показати те, як митці досліджують вплив політичних, геополітичних, соціальних змін на територію міст, метафізичний і особистісний простір, який є у відносинах між людиною та природою. Про гостей, концепцію та особливості проекту розповіла в ефірі програми "Сьогодні. Вдень" його кураторка, мистецтвознавиця Катерина Рай.

 

Ведуча:

Галина Бабій

"У нас наразі немає в Україні достатньо прикладів публічного мистецтва, які б щодня пропонували глядачу зануритися у сучасні витвори, подивитися на світ очима художника. Особливо у великому місті з його шаленим ритмом", — говорить Катерина Рай.

Вона погоджується, що міста без мистецтва стають занедбаним простором, а ми живемо в деструкції, серед перекошених сходів і непідметених вулиць. В той час, як реформацію простору потрібно починати із себе.

"Зовнішнє — це відображення нашого внутрішнього. Якщо людина в принципі погоджується з брудними вулицями і розбитими дорогами, то чому мають прийти реформи? Завдяки нашому проекту, людина зможе поглянути всередину себе, зрозуміти, чого вона хоче, чого прагне. Сучасне мистецтво — це теж показник. Те, як ми ставимося до творів мистецтва на вулиці, як ми їх цінуємо, дбаємо про них — це теж відображає рівень нашої свідомості", пояснює Катерина Рай.

Серед експертів проекту будуть вітчизняні митці, а також іноземні мисткині з різних країн. Наприклад, кураторка Йоркширського публічного парку розкаже, чому публічний простір, ленд-арт, парки —  це важливо. Пояснять експерти й ідею інтеграції мистецьких об'єктів у "тіло міста", щоб збалансувати і гармонізувати людей. Поділяться також "рецептами", як місто, бізнес і мистецтво поєднуються, де в цьому зиск для бізнесу, в чому виграє місто і де цікавість художника. Всі ці люди знають, як розвивається фундація скульптури в світі, і вони зацікавлені в просуванні культурної дипломатії.

Проект відбудеться в рамках міжнародного скульптурного форуму. У його рамках будуть представлені роботи відомих українських митців Назара Білика, Олексія Золотарьова, Сергія Петлюка та зірки світової скульптури Жауме Пленcи.

Назар Білик, автор скульптури "Дощ" на Пейзажній алеї у Києві. У своїй творчості він досліджує людину та її стосунки з суспільством і навколишнім середовищем

Скульптурний проект "Реформуючи простір" відбудеться на локації в просторі M17 Contemporary Art Center 13 квітня. Детальна інформація —  на сторінці заходу.

Слухайте програму повністю тут.

Катерина Рай, фото - facebook.com