На одній з ДВК Донеччини переплутали бюлетені Порошенка і Бойка — ОПОРА

На одній з ДВК Донеччини переплутали бюлетені Порошенка і Бойка — ОПОРА

Повідомлення поліції про підкуп виборців та відкриті кримінальні провадження - чи ефективно спрацювала поліція? Чи стане відкриття проваджень засторогою до подальних виборчих махінацій? Про це в ефірі Українського радіо вели розмову експерти у програмі "Під прицілом". 

Ведучий:

Сергій Сулим

Міністр МВС Арсен Аваков заявив про 61 кримінальне провадження, відкрите у зв’язку з порушенням виборчого законодавства. Загалом же в контексті виборів зафіксовано 2605 звернень до поліції.

Ольга Коцюруба юрист громадянської мережі ОПОРА розповіла про порушення, з якими зіткнулися їх спостерігачі.

"Внесення в протоколи не тих даних, які подавалися членами ДВК. Є така підозра, що в одній з ДВК на Донеччині були поміняні місцями цифри голосування Юрія Бойка і Петра Порошенка — йдеться про 59 і 500 голосів. На якому саме етапі відбулася заміна цифр, треба з’ясовувати. Ми подали заяву, але звичайно це суттєво на результати не вплине".

У Васильківському районі за повідомленням Арсена Авакова допитано 1500 осіб в тому числі міське й районе керівництво. Справа стосується соціальної програми "Турбота".

"Така велика кількість осіб, тому що суб'єктів виборчого процесу є велика кількість. У ОПОРИ не було даних про порушення у Василькові. По Львівській області ми можемо говорити не так про порушення, як про статистичні відхилення. Ця похибка пояснюється виключно математично, хоча ніяких порушень не зафіксовано", — пояснила Ольга Коцюруба. Загалом же вона відзначила покращення роботи правоохоронних органів.

Народний депутат, Заступник голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Ігор Попов вважає ці вибори більш "чистими", ніж вибори в попередні роки. Найбруднішими він назвав президентські вибори 2004 року та кілька місцевих виборів, а яких обирали міських голів та депутатів-мажоритарників.

"Поліція спрацювала краще, ми не бачили масового прямого підкупу на цих виборах — поліція спрацьовувала одразу ж після того, як отримувала сигнали".

Ігор Попов зазначає, що не бачить потреби у надто суворій відповідальності для поодиноких людей, які наприклад сфотографували бюлетень, натомість, "якщо це змова групи осіб, яка мала на меті фальсифікувати вибори, то тут вже треба розкручувати по повній і доводити до кримінального покарання".

Законодавство достатньо жорстке, якщо зробити його ще більш жорстким, то може виникнути ризик, що надзвичайно каратимуть виконавців і не будуть встановлювати замовників.

Прослухати ефір повністю можна за посиланням.