Політолог розповів, хто і з ким піде на парламентські вибори восени

Політолог розповів, хто і з ким піде на парламентські вибори восени

Президентські вибори для багатьох політиків стали шансом заявити про себе і почати кампанію з планами на парламентські вибори. Політолог Кирило Сазонов в ефірі Українського радіо висловив свої прогнози — хто з ким і яким складом піде (і увійде) в парламент цієї осені.

Ведучі:

Богдан Буткевич

Христина Стець

 

Парламентські вибори будуть суттєво відрізнятися від президентських. Якщо Володимир Зеленський стане президентом, то за кілька місяців його рейтинг закономірно впаде, якщо програє на президентських виборах, то гарантовано зайде в парламент,  — вважає Кирило Сазонов.

"На гарних позиціях ВО "Батьківщина", до переліку парламентських партій також додасться фактор Гройсмана, який поки не зрозуміло на якому боці, але буде брати участь. Юрій Луценко, який незабаром залишить посаду в ГПУ теоретично може також об’єднатися в партію з Віталієм Кличком. Чи пройде Олег Ляшко — під питанням , однозначно пройдуть колишні “регіонали», але невідомо, яке крило. Анатолій Гриценко, після не дуже вдалих наслідків об’єднання з Андрієм Садовим на президентських, на парламентські вибори скоріш за все піде окремою партією.  

Петро Порошенко не є тим лідером, навколо якого може об'єднатися в умовах суворого випробування партія Блок Петра Порошенка. Партія лишиться, піде на вибори, можливо з іншою назвою, з іншими лідерами.

Для створення фракції у Володимира Зеленського не буде достатньо депутатів, йому так чи інакше доведеться домовлятися з більшістю у Верховній Раді", — прогнозує Кирило Сазонов.

Щодо другого туру президентських виборів, експерт назвав його більш інтелігентним, ніж першим.

"У нас розгорнулася боротьба: після ударів дубинками нарешті почалося хоч якесь фехтування на шпагах. Перед першим туром було стільки чорного піару, стосовно не лише кандидатів, а й державних інституцій, що було страшно, що вони втоплять країну", — вважає Кирило Сазонов.

Він зауважує, що така ситуація склалася не через ріст політиків, а через ріст виборців, які диктують політику бути більш культурними і говорити фактами.

"Нам потрібно зробити наступний крок, і років за десять ми навчимося грамотно вибирати, оцінюючи історію кандидата, його програму, а не просто подобається він нам чи ні", — зазначив експерт.

Прослухати програму повністю.