У театрі Франка відбудеться благодійна вистава, присвячена Квітці Цісик

У театрі Франка відбудеться благодійна вистава, присвячена Квітці Цісик

Про виставу "Ktka. Пісня наяву й у снах" в ефірі програми "ART-Панорама" режисер п’єси Таїса Славінська.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Ім’я Квітки Цісик, американської співачки українського походження , вже добре знайоме в нашій країні. Українські пісні, які вона записала на одній із американських студій, стали візитівкою не тільки її творчості, а й нашої країни також. Щороку в Україні відбувається проект "Незабутня Квітка", присвячений Квітці Цісик. А 4 квітня ми святкуватимемо її день народження.

В Україні триває американсько-український проект "Незабутня Квітка". Цей проект був започаткований у 2007 році Алексом Гутмахером. Цього року він вирішив змінити формат вечорів пам’яті Квітки Цісик на театральні імпрези, оскільки після Квітчиного минулорічного 65-річчя в різних містах України почали з’являтися сценічні твори про життя і долю Квітки. Тож цей рік – це етап до підготовки Всеукраїнського театрального фестивалю пам’яті Квітки Цісик.

5 квітня о 19:00 в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбудеться прем’єра вистави "Kvitka. Пісня наяву й у снах". До Києва цю виставу привезе Вінницький Академічний музично-драматичний театр ім.М.Садовського. 

"Вистава саме про те, як Квітка дізналася, що вона смертельно хвора. І лікарі давали їй життя усього три місяці, – розповіла режисерка вистави Таїса Славінська. – Вона за ці дні, місяці, котрі їй залишилися, записувала альбом українських пісень. Записувала з професійними музикантами, вкладаючи у цей альбом свої особисті кошти. На диво, вона прожила більше трьох місяців, після того вона прожила ще 7 років: творила, писала і прославляла українську пісню".
На сцені театру у Києві знайдеться місце і для лірики, і для гумору, і для інтриг, якими було наповнене життя Квітки Цісик.

"У житті таких значущих людей завжди присутня містика. Тому Катерина Білокур – це Олег Миколайчук ввів цю героїню в п’єсу – приходить Квітці у снах, вони з нею спілкуються про долю, про життя, про потойбіччя", – поділилась Таїса Славінська.

Вистава у Києві пройде в рамках благодійного україно-американського проекту "Незабутня Квітка". Всі кошти від цих мистецьких проектів надходять на придбання пересувних мамографів задля профілактики раку молочної залози у жінок. На сьогодні маємо вже 5 мамографів.

Прем’єра вистави "Kvitka. Пісня наяву й у снах" відбудеться 5 квітня о 19:00 в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.