Ці вибори є найбільш демократичними в історії незалежної України — Тихий

Ці вибори є найбільш демократичними в історії незалежної України — Тихий

Ці президентські вибори є найбільш демократичними в історії незалежної України, переконаний кореспондент інформаційного агентства "Укрінформ" у Нью-Йорку Георгій Тихий. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, як можна охарактеризувати перший тур президентських виборів.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Перед тим, як рахувати відсотки голосів,потрібно звернувати увагу на інше. Це справдінайбільш демократичнівибори в історії незалежноїУкраїни. Цевибори, на яких найбільша конкуренція між кандидатами. Вибори, на яких ми справді не знали, хто вийде у другий тур і досі не знаємо, хто стане президентом. Це справжні демократичні вибори: нервові, складні, з купою компроматів, з купою звинувачень, з сюрпризами стосовно того, хто за кого голосує. Це нормально, у цьому демократія і полягає", — зазначив Георгій Тихий.

Тихий зауважив, що важливим висновком у контексті цих виборів є те, що у нас працює соціологія.

"Другий важливий висновок — у нас працює соціологія. Прогнози основних авторитетних соціологічних служб перед першим туром, особливо останні, абсолютно співпали з екзит-полом і співпадають з результатами виборів. Це дуже добрий результат. Ми можемо довіряти нашим авторитетним соціологам", — сказав він.

Тихий наголосив, що чинна влада не пішла на фальсифікації і широкомасштабне застосування адмінресурсу, і це є третім важливим висновком.

"Третій важливий висновок — чинна влада не пішла на фальсифікації і широкомасштабне застосування адмінресурсу. Президент грає чисто та чесно. Крім того, росіяни дуже сильно нагнітали цю історію, про те, що все буде фальсифіковано. І в інтересах української влади показати перед західними партнерами, що вибори чесні. Всі визнають, що вибори відбулись чесно та демократично", — прокоментував Тихий.

Нагадаємо, 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За даними ЦВК, явка виборців становила 63,5%.

За даними Національного екзит-полу, на президентських виборах Володимир Зеленський отримав 30,6% голосів виборців, 17,8% підтримали Петра Порошенка. Юлія Тимошенко фінішувала третьою — за неї проголосували 14,2% опитаних виборців. 

Прослухати повну версію.

Фото vn.20minut.ua