Китай прагне використати Італію для просування політичних рішень в ЄС на свою користь — експерт

Китай прагне використати Італію для просування політичних рішень в ЄС на свою користь — експерт

Китай прагне використати Італію для просування вигідних собі політичних рішень в ЄС. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" висловив доцент Інституту міжнародних відносин Віктор Константинов.

"Вся ця ініціатива Пояс і шлях все більше виглядає не стільки економічною, скільки політичною або геополітичною. У Середземному морі Китай дедалі більше докладає зусиль до економічного і торговельного партнерства, але й до певного контролю над інфраструктурою. Італія в цьому плані є ключовою одразу в кількох сенсах", — зазначив експерт.

За словами експерта, це по-перше, це найважливіша, найпотужніша економіка Середземномор’я, французів будемо важати сусідами Середземномор’я. Якщо там вдасться піти цим шляхом, це закриє питання присутності Китаю як ключового інфраструктурного гравця в регіоні. По-друге, Італія безумовно є одним з ключових гравців в Євросоюзі, а вся ця гра 16+1 з Східною і Центральною Європою, багато-чого пов’язаного з Іспанією, Португалією, Грецією, все це спрямовано на те, щоб впливати на політичні рішення в Євросоюзі.

"Це вже не раз зіграло на користь Китаю щодо питань прав людини, Сінцзяню, Тибету, де східні європейці блокували жорсткі тексти резолюцій. Якщо ще й Італія долучиться до цього процесу, це буде дуже серйозно на користь Китаю", — додав він.

Нагадаємо, 21-26 березня Голова Сі Цзіньпін відвідав Італію, Монако та Францію. В ході візиту до Риму КНР та Італія підписали меморандум про приєднання Риму до китайської ініціативи "Пояс і шлях".     

Слухати повну версію.