"Я б замовив альбом у штучного інтелекту" – Фагот

"Я б замовив альбом у штучного інтелекту" – Фагот

Компанія Warner Music днями повідомила, що підписала контракт на 20 альбомів з генератором музики Endel, який працює на основі штучного інтелекту. Усі 20 альбомів мають вийти вже у цьому році. Про те, чи бояться музиканти конкуренції з боку штучного інтелекту, в ефірі "РанокПРО" розповів Фагот (Олег Михайлюта) з гурту ТНМК.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Олег Михайлюта вважає, що розвиток штучного інтелекту і його вихід на музичний ринок – це "процес, який повинен відбуватися".

"Мене це не лякає. Коли з’явилося кіно, люди переживали, що книга відімре, коли з’явилося телебачення – що кіно відімре. І те, що зараз відбувається, штучний інтелект – це невід’ємна частина людського сьогодення, – розповів музикант. – Коли придумали перший синтезатор, деякі люди кричали, що тепер скрипки і віолончелі будуть непотрібними. Але ми й зараз з вами радісно ходимо послухати симфонічну музику. Це все різні сторони одного й того ж – нас із вами".

На думку музиканта, штучний інтелект усе ще сильно потребує людини. Так, навіть згаданий генератор музики Endel вибудовує свої композиції у тому числі на психології та внутрішніх ритмах самої людини.

"Я б замовив собі такий альбом, щоб він прорахував мені якесь моє "несвідоме" і показав, що штучний інтелект думає про мене", – поділився Фагот.

При цьому Олег Михайлюта не боїться, що штучний інтелект може позбавити людей-музикантів роботи. Слухачі, вважає він, обиратимуть не те, що дешево чи оригінально, а те, що ближче їм до серця.

"Як показує досвід, людина, яка глибоко занурюється в себе, не дивиться на те, що дешевше. Вона дивиться на те, що їй ближче до серця. Тому хтось, можливо, обере собі альбом, написаний штучним інтелектом, а хтось, знову ж таки, буде шукати людську душу у цьому всьому, і шукати музику, яка буде не ідеальною", – переконаний музикант.

Нагадаємо, 30 березня у приміщенні Німецької Лютеранської церкви відбудеться концерт "BAROCCOplus", де прозвучать твори для клавесину – інструменту доби бароко, який так і не зник з музичної панорами.