Законопроект президента щодо незаконного збагачення є неспроможним — юрист

Законопроект президента щодо незаконного збагачення є неспроможним — юрист

Внесений президентом України законопроект щодо відновлення покарання за незаконне збагачення є неспроможним. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловила член Ради громадського контролю при НАБУ Тетяна Козаченко.
 
"Президент першим вніс законопроект, однак його багато осіб, які є фахівцями в сфері кримінального права, розкритикували, бо це така сама норма, тільки з деякими виключеннями, коли президент написав незаконне збагачення, якщо це не є, наприклад, отриманням хабаря. Так вибачайте, що тоді правоохоронні органи повинні будуть довести, що це є не хабар? Не можна взагалі в кримінальному процесі довести відсутність. Можна довести факт, що таке є. Тому ця норма, яка внесена президентом, є неспроможною", — вважає Тетяна Козаченко. 
 
Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною та скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
 
Виконуючи рішення КСУ, НАБУ та САП закрили кілька десятків справ щодо українських чиновників та депутатів. 
 
Слухати повну версію.