7 порад для бігуна-початківця – розповідає біологиня Озерна

7 порад для бігуна-початківця – розповідає біологиня Озерна

Біг стає все більш популярним в Україні. Минулої неділі відбувся забіг злітно-посадковою смугою Бориспільського аеропорту, а вже за тиждень, 6-7 квітня у Києві пройде масштабний півмарафон. Як почати бігати та у чому користь цього виду спорту, в ефірі "ДеньПРО" розповіла ведуча, блогерка, популяризаторка здорового способу життя Дарія Озерна.

Ведучі:

Марія Сизон, Дмитро Захарченко

Дарія Озерна розповіла, що сучасній популярності бігу у світі можна завдячувати американській історії, адже саме з США бігоманія почала ширитися планетою.

"У США почалися проблеми з громадським здоров’ям, а грошей лікувати людей не було. І Джиммі Картер запропонував біг. Він сказав: "Нам дешевше будувати інфраструктуру для бігу, робити парки; я побіжу марафон у Нью-Йорку. Давайте бігати. Ми можемо це зробити мінімальними ресурсами для максимального ефекту". Таким чином в США, а згодом і в усьому світі біг став трендовою річчю", – розповіла біологиня.

Вона додала, що лікування завжди дорожче від профілактики. І саме біг виконує функції комплексної профілактики, позитивно впливаючи на нервову, серцево-судинну системи та опорно-руховий апарат.

"Це комплексна річ, яка не тільки розвиває ноги чи сприяє витраченню калорій та схудненню. Це профілактика усього: нейродегенеративних хвороб, хвороб серця, хвороб судин, це тренування і гармонійний розвиток усіх м’язів тіла, це профілактика дисбалансу периферійної нервової системи, щоб у нас не було аритмії, не було ранкової млявості. Це все працює у комплексі", – пояснила блогерка.

Дарія Озерна розповіла, що усупереч багатьом стереотипам, біг – це цілком природний рух для людини. Адже багато в чому еволюція людини відбувалася саме у цьому напрямі.

"Люди упродовж тисяч років були мисливцями-збирачами, які на день намотували такий кілометраж, як сучасні півмарафонці (півмарафон – це забіг на дистанцію, що доровнює половині марафону (21,0975 км) – ред.). Вони не просто наздоганяли здобич, біжучи, вони ще й багато всього збирали. Плоди росли "неефективно", і для того, щоб зібрати умовну жменьку ягідок, треба було пройти досить великі відстані, – наголосила біологиня. – Ми й зараз можемо це спостерігати: елітні атлети, переможці світових марафонів – це саме африканці, і там досі діє цей добір на здатність гарно бігати і витримувати ці навантаження".

Деяким людям біг протипоказано, попереджає Дарія Озерна.

"Є люди, які вже мають певні хронічні хвороби, мають проблеми з вагою, мають індекс маси тіла (ІМТ) 25-30. У такому випадку уже не можна бігати, треба просто швидко ходити. Швидка ходьба, як засіб для профілактики хвороб серця, для відновлення роботи серця – це дуже хороша річ. Але і пульс має бути досить швидкий: 120-140 уд/хв", – пояснила блогерка.

Вона додала, що дуже багато початківців-бігунів травмуються, тому що не знають техніки бігу.

"Вони намагаються бігти швидко, вони неправильно ставлять ногу, вони не знають, куди подіти руки, під яким кутом нахилити корпус. Це все приходить або з досвідом, або завдяки якимсь тренерам чи товаришам, з якими бігаєш у біговому клубі, – розповіла Дарія Озерна. – Іноді ми добираємо неправильне взуття. Навіть розмір взуття має бути не таким, як завжди, щоб не пошкодити собі нігті".

Також Дарія Озерна дала поради для бігунів-початківців:

1. Різкий старт – це погано.

Не починайте одразу з великих відстаней і швидкостей. Треба поступово нарощувати кілометраж.

2. З надмірною вагою краще не бігати.

При великій вазі (ІМТ більше 27) не треба починати бігати, а треба йти в качалку і змінювати раціон.

3. Знайдіть час для тренування, який підходитиме саме вам.

Не треба бігати обов’язково вранці і обов’язково годину. Треба знайти той час, який підходить нам за нашими біоритмами, за нашим способом життя. Якщо ми не встигаємо прийняти душ, дістатися вчасно на роботу і через це кидаємо біг – краще подумати, коли нам буде зручно бігати.

4. Придбайте бігові кросівки

Це перше, що треба зробити. Бігати ви можете практично у будь-чому. Але взуття має бути зручне і обов’язково дороге.

5. Знайдіть мотивацію

Часто люди швидко починають, але швидко і закінчують.Треба знайти для себе оту опору, мотивацію, яка могла би вас через день (початківцям краще бігати не щодня, а через день) виводити на пробіжку.

6. Оберіть свій темп

Я бігаю повільно – 8 км/год – з кількох міркувань. По-перше, я сама повільна, а по-друге, так мені легше для думок, для творчості та для дихання. Це дуже низький темп для спортсменів.

7. Складіть свій біговий плейлист

Прокачані спортсмени бігають без музики. По-перше, для безпеки – щоби чути людей, машини, собак, і по-друге, вони орієнтуються на свій пульс.

А люди зазвичай схильні підлаштовувати свої рухи під ритм музики. У мене є своя бігова добірка музики, і я під неї підлаштовуюся. Але техніка пішла далі, і вже є спеціальні програми, які добирають плейлисти під ваш темп.

Раніше радіоведучий Роман Коляда розповів, як йому вдалося схуднути на 27 кг.

Фото pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
"Кропива" від Probass ∆ Hardi: новий вимір української електроніки
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю