Всі затримані в Криму 27 березня є активістами — журналіст

Всі затримані в Криму 27 березня є активістами  — журналіст

Всі, кого російська влада в Криму затримала 27 березня, в тій чи іншій мірі є громадськими активістами. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив журналіст російської редакції "Радіо Свобода" Антон Наумлюк.
 
"Вчора був перший настільки масовий і масштабний арешт кримськотатарських активістів. Треба сказати, що всі 20 людей, які були затримані, в тій чи іншій мірі є активістами "Кримської солідарності" (громадська ініціатива в Криму, яка займається захистом прав політв'язнів, переважно з числа мусульман — ред.). Хтось з них допомагає сімям політв'язнів, хтось висвітлює судові процеси, стрімери, хтось просто бере участь в пікетах проти репресій, яким піддаються кримськотатарські і українські активісти в Криму, тому всі вони активісти,  не можна сказати, що це випадкові люди чи звичайні мусульмани, які піддаються репресіям не тільки в Криму, а й на території Росії", — повідомив Антон Наумлюк. 
 
За його словами, таким чином російська влада, імовірно, намагалася одним ударом ліквідувати рух активістів.
 
"Не можна сказати, що це якийсь новий виток, тому що з початку 2015 року масові обшуки і затримання, перш за все кримських татар, відбуваються постійно, щотижня чомусь в четвер  десь проходять обшуки, кого затримують, але вчора була така середа, яка всіх здивувала. З іншого боку, просто можливо, що просто силовикам і російській владі набридла активність кримськотатарських активістів і вони вирішили таким одним ударом спробувати її зламати", — вважає журналіст.
 
Нагадаємо, 27 березня російські силовики провели обшуки у понад 25 оселях кримських татар у Сімферополі та поряд з ним. У ФСБ Росії при цьому заявили, що обшуки здійснюються у зв'язку з організацією "Хізб-ут-Тахрір", яка заборонена у РФ.
 
Кількість затриманих кримців сягнула 20. Їх доставили в управління ФСБ в Сімферополі. Всіх звинувачують в участі у терористичній організації. Місце перебування ще чотирьох — невідоме, їх шукають на околицях с. Строгонівка.
 
Слухати повну версію.
 
Фото: QHA